Foto:Shutterstock

Glavni urednik i generalni direktor prodemokratskog hongkonškog lista Epl dejli optuženi su danas na osnovu Zakona o nacionalnoj bezbednosti, dan nakon spektakularnog pretresa redakcije tog lista kritičnog prema Pekingu.

Pročitajte još:

Policija je u kratkom saopštenju saopštila da se dve osobe starosti 47 i 59 godina terete za postojanje „dosluha sa nekom stranom zemljom ili sa spoljnim elementima u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti“.

Epl dejli je saopštio da je reč o glavnom uredniku Rajanu Lou  i generalnom direktoru dnevnika Čeung Kim-hungu koji su juče uhapšeni zajedno sa još tri novinara.

Policija je navela da su još tri novinara u pritvoru i da ih saslušavaju, a da će sutra biti izvedeni pred sudiju.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno se pogoršala posle gušenja demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile Zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo „patriote“ mogu da vladaju u Hongkongu.

Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, odnosi se na krivična dela vezano za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodređenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar