Foto: Prinstcreen/Dnevnik.hr

Zemljište u blizini mora za evro i po po metru kvadratnom. 900 kvadratnih metara za 1500 evra. To su bile cene za zemljišta u Sukošanu u Hrvatskoj kojim je trebalo da se pomogne mladim porodicama da reše stambeno pitanje. Ali umesto porodičnih kuća, nikle su vile s bazenima za turizam. I to sad već traje godinama, a da stvar bude apsurdnija, jedna od vila dobila je čak turističku nagradu županije.

Ovakve priče teško je zamisliti bez HDZ-a, piše Dnevnik.hr . Spomenuta nagrađena vila iz Sukošana se i prodaje – premda moratorijum na prodaju od deset godina po ugovoru – nije istekao. Njena je vlasnica Ana Surać – kćereka HDZ-ovog županijskog odbornika Nikice Ćalušića.

Opozicija upozorava da u tim vilama niko ne živi i da ne ispunjavaju namenu zbog koje je zemljište jeftino dato ljudima.

Koja je svrha projekta? Kupiti pa prodati za višestruko veću cenu? Iznajmljivati umesto živeti? Načelnik Sukošana Ante Martinac reporterki Provjerenog Barbari Majstorović je na pitanja rekao – što nije zabranjeno – dopušteno je.

„Ugovorom, dakle odlukom i ugovorom nije zabranjeno da se neko ne može baviti dodatnom delatnošću. Zašto ne, mislim da bi to bilo i dobro, da mlade porodice uz tamo gde žive, dodatno se bave tim poslovima“, rekao je.

„Tamo niko ne živi“

I tu se dolazi do onog najbitnijeg – da mlade porodice tamo gde žive mogu nešto i da zarade. Ali pitanje je, žive li one zaista tamo? Kako kaže ekipa Provjerenog, u izgrađenim vilama zatekli su uglavnom spremačice koje čiste objekte za nove goste.

„Ja opet govorim da ja ne znam nijednu takvu porodicu, nijednu. Ponavljam, ako neko stvarno živi, ja bih volela da mi se javi i eto nek javno kaže – ja sam izgradio i ja tu živim. Ali ja takve ne znam. Ne ja, nego ni meštani. Meštani isto kažu – tu niko ne živi“, poručila je Petra Žitko, županijska odbornica.

Pročitajte još:

Na ostalih trideset kupljenih parcela još nije ni započela gradnja iako se u ugovoru jasno navodi da građevinska dozvola mora biti rešena u okviru tri godine, a gradnja nekretnine mora početi za pet. U protivnom se zemljište vraća opštini, ali po tržišnoj ceni, ne po onoj kupljenoj.

To još uvek niko nije uradio.

Kupci zemljište nisu smeli da produju u roku od deset godina. Ako bi se zbog više sile zemljište moralo prodati, pravo preče kupovine po istoj ceni zadržavala je opština. Ali vila Ane Surać trenutno je oglašena za prodaju iako taj rok u njenom slučaju ističe 10. februara 2024. Cena je 750.000 evra, što je gotovo petsto puta viši iznos od onog za koji je kupljeno zemljište.

BONUS VIDEO KRALJEVO: Pretnje zbog ukazivanja na malverzacije?