Foto: AP Photo/Markus Schreiber,file

Nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je danas za Vašington, što će joj verovatno biti poslednja zvanična poseta, budući da na jesen odlazi u političku penziju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Očekuje se da će s predsednikom Džozefom Bajdenom razgovarati o nizu pitanja, uz centralnu poruku da je Berlin bliski saradnik i prijatelj SAD.

Očekuje se da će Merkel sutra na sastanku sa Bajdenom, potpredsednicom Kamalom Haris i drugim visokim američkim zvaničnicima razgovarati o pandemiji korona virusa, jačanju Kine i ruskom gasovodu kojem se Vašington protivi.

„Delom je ovo oproštajna poseta, delom ona najavljuje kontinuitet i stabilnost u nemačko-američkim odnosima“, rekao je Johanes Tim, viši saradnik u Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne poslove u Berlinu.

Zvaničnike u Vašingtonu koji se, kao i drugi svetski lideri, pitaju kojim će putem krenuti Nemačka posle opštih izbora u septembu i završetka 16-godišnje vladavine Angele Merel koja se sasatajala s četiri američka predsednika, ona će pokušati da uveri da neće biti velikog zaokreta, rekao je Tim.

Hrišćansko-demokratska unija, stranka na čijem je čelu do nedavno bila Merkel, po anketama ima najveću podršku uoči izbora u Nemačkoj 26. septembra, slede je Zeleni i Socijaldemokrate levog centra. Iako se te tri stranke razlikuju po mnogo čemu, sve su posvećene jakim transatlantskim odnosima.

Odnose Nemačke i SAD opterećuje pitanje ruskog gasovoda Severnog toka 2 još iz vremena Trampove administracije.

SAD već dugo tvrde da projekat Severni tok 2 ugrožava evropsku energetsku sigurnost i šteti saveznicima u Istočnoj Evropi, ali Bajden je nedavno odustao od uvođenja sankcija nemačkoj kompaniji koja gradi ruski gasovod, nagoveštavajući mogući kompromis.

Iako su nemački zvaničnici škrti u najavljivanju tema o kojima će kancelarka razgovarati u Vašingtonu, portparol kancelarke Štefan Zajbert potvrdio je danas da će Kina svakako biti na dnevnom redu. Podsetio je da je Kina bila jedna od važnih tema i na samitu G-7, kada su se Merkel i Bajden poslednji put sastali.

Nemačka ima jake trgovinske veze s Kinom, ali je kritikovala odnos Pekinga prema ljudskim pravima. Merkel želi da izbegne da Nemačka ili Evropska unija budu primorane da biraju između Kine i SAD.

Merkel koja je nekaada bila naučnica, insistira na potrebi saradnje s Kinom o globalnim pitanjima poput borbe protiv klimatskih promena i pandemije korona virusa, čak i dok je Bajdenov prethodnik Donald Tramp optuživao Peking za izbijanje pandemije.

Merkel je jasno stavila do znanja da ne podržava Bajdenovu ideju o ukidanju patenata za vakcine kako bi se pomoglo globalnoj vakcinaciji, tvrdeći da to ne bi bilo efikasno i moglo bi da naštetiti budućim naučnim istraživanjima.

Nemačka kancelarka, koja je doktor fizike, će tokom jednodnevne Vašingtonu dobiti počasni doktorat na Univerzitetu Džons Hopkins, što će biti 18 po redu. Ona i njen suprug, hemičar Joakim Zauer biće gosti na večeri porodice Bajden u Beloj kući.ž

BONUS VIDEO Gradovi domaćini OI

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare