Foto: EPA-EFE/ALAN PORRITT/MICK TSIKAS, Western Australia's Department of Health, Shutterstock

Potraga za sićušnom, ali izuzetno opasnom radioaktivnom kapsulom koju je izgubio Rio Tinto, ne većom od novčića, pretvorila se u potragu za iglom u plaštu sena duž dela ogromnog pustinjskog autoputa u najvećoj državi Australije. Posebno ako se u obzir uzme to da kapsula, prečnika šest i dužine osam milimetara, sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje 10 rendgenskih zraka.

Rudarska kompanija Rio Tinto je izdala saopštenje u kom se izvinjava i naglasila da ulaže napore da pronađe kapsulu, koja sadrži cezijum-137 – visoko radioaktivnu supstancu koja se koristi u rudarskoj opremi, piše CNN.

Foto: Western Australia’s Department of Health, Shutterstock

Rio Tinto je saopštio da je proverio sve puteve koji ulaze i izlaze iz rudnika Gudai-Dari u udaljenoj severnoj zapadnoj Australiji, gde se nalazio uređaj pre nego što ga je izvođač radova krenuo da ga preveze do drugog projekta.

Vlasti veruju da je kapsula, koja emituje i gama i beta zrake, pala sa zadnjeg dela kamiona koji se kretao rutom od 1.400 kilometara – što je duže od kalifornijske obale.

Zbog male veličine kapsule i velikih udaljenosti, vlasti upozoravaju da su male šanse da će je pronaći.

Postoji bojazan i da je možda već odneta dalje od zone pretrage, stvarajući radioaktivni zdravstveni rizik za svakoga ko naiđe se nađe u njenoj blizini u narednih 300 godina.

Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Kako je nestala?

Državne vlasti podigle su uzbunu u petak, upozoravajući stanovnike na prisustvo radioaktivnog materijala u južnom delu države, uključujući i severoistočna predgrađa Perta, glavnog grada države, u kom živi oko dva miliona ljudi.

Prema navodima vlasti, kapsula je stavljena u paket 10. januara i 12. januara sakupljena sa lokacije rudnika Gudai-Dari kompanije Rio Tinto od strane izvođača radova.

Nestala je u Perti 16. januara, ali je ceo slučaj otkriven tek 25. januara.

„Prilikom otvaranja paketa ustanovljeno je da je merač polomljen, a nedostaje jedan od četiri zavrtnja za pričvršćivanje, a nedostaju i sam izvor i svi šrafovi na meraču“, saopštilo je Odeljenje za vatrogasne i hitne službe (DFES).

Foto: Shutterstock

Oni veruju da su jake vibracije izazvane neravnim putevima oštetile paket – pomerajući montažni vijak koji ga je držao na mestu.

Koliko je opasno?

Da situacija nije bezazlena, govore i brojna upozorenja stručnjaka.

Kako navode, cezijum-137 može da stvori ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt sa njim – opekotine kože usled bliskog izlaganja, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvesno izloženi tokom dužeg vremenskog perioda.

Radiation Services VA, kompanija koja pruža savete o zaštiti od zračenja, kaže da bi stajanje u krugu od jednog metra od kapsule sat vremena isporučilo oko 1,6 milisiverta (mSv), što je otprilike jačine 17 standardnih rendgenskih snimaka grudnog koša.

Ilustracija Foto: Shutterstock

„Podizanje kapsule izazvalo bi „ozbiljno oštećenje“ prstiju i okolnog tkiva“, navodi kompanija u saopštenju.

Ivan Kempson, vanredni profesor biofizike sa Univerziteta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenario bio da radoznalo dete uzme kapsulu i stavi je u džep.

Pročitajte još:

„Ovo je retko, ali se moglo dogoditi i dešavalo se i ranije. Bilo je nekih prošlih primera ljudi koji su pronašli slične stvari i trpeli trovanje radijacijom, ali oni su bili mnogo jači od trenutne kapsule koja nedostaje. Svi smo izloženi konstantnom nivou radijacije stvari oko nas i hrane koju jedemo, ali sada je primarna briga potencijalni uticaj na zdravlje osobe koja bi pronašla kapsulu“, rekao je Kempson.

Kolika je bila verovatnoća da će se ovo dogoditi?

Ovaj incident zapravo je šokirao i skeptike. Stručnjaci koji su rekli da je rukovanje radioaktivnim materijalima kao što je cezijum-137 strogo regulisano strogim protokolima za njihov transport, skladištenje i odlaganje.

BONUS VIDEO Rio Tinto sklopio ugovor sa Poljoprivrednim fakultetom