Izrael protest Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vođa izraelske parlamentarne opozicije Jair Lapid zatražio je danas od Vlade Izraela da zamrzne sprovođenje reforme pravosuđa na 18 meseci, ukoliko želi da se nastave pregovori o konsenzusu sa opozicijom za promene drugih zakona ili sporazuma.

Lapid je rekao u Knesetu da bi vlada, ako želi nastavak razgovora o konsenzusu sa opozicijom, trebalo da donese pravosudne zakone zajedno sa opozicijom i da pauzira reformu pravosuđa na 18 meseci, preneo je Rojters.

Za promene napravljene tokom toga perioda bila bi potrebna dvotrećinska većina, rekao je Lapid.

Kneset je u ponedeljak usvojio ključni zakon u reformi pravosuđa kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta koje smatra nerazumnim i štetnim, a sud je najavio da će u septembru razmotriti opoziv tog zakona.

Prethodno je predsednik Izraela Isak Hercog zatražio od premijera Benjamina Netanijahua da potraži konsenzus sa opozicijom u vezi sa reformom pravosuđa, što nije dalo rezultate, jer je zakon usvojen bez opozicije, koja je bojkotovala glasanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Netanijahuova stranka Likud je u odgovoru rekla da je spremna da pregovara, ali je iznela tvrdnju da je Lapid postavio previše uslova.

Kritičari reforme pravosuđa navode da ona otvara put autoritarnoj izvršnoj vlasti.

Netanijahu je najavio reformu pravosuđa u januaru, ubrzo pošto je stupio na dužnost, nakon čega su usledili masovni protesti širom Izraela.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar