Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Uoči predsedničkih izbora održanih u saveznim američkim državama koje su bile ključne za ishod, a u kojima evangelisti čine značajan deo biračkog tela - Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu, između ostalog, Trampu je podrška među pripadnicima ove crkve pala oko 5 odsto na nacionalnom nivou, a to ga je delom koštalo izbora.

Njuzvik prenosi da su evagelističke organizacije udružene uložile milione dolara kako bi pružile podršku Bajdenu, a da su autobusima odlazili i na turneje po saveznim državama, slali pisma poštom republikanskim biračima u Mičigenu da glasaju protiv Trampa, i digli bilborde na kojima se birači pozivaju da odaberu Bajdena.

S obzirom na činjenicu da je Tramp u Viskonsinu, kao i u Džordžiji i Pensilvaniji, izgubio sa prilično malom razlikom, postoji velika mogućnost da su upravo evangelisti odlučili ishod u ovim saveznim državama Srednjeg zapada.

Pročitajte još:

Organizacija „Vote Common Good“ (u prevodu „Glasajte za opšte dobro“), koja je predvodila ovu kampanju, osnovana je pre dve godine, pre nego što je Bajden izabran za kandidata Demokratske stranke na izborima, sa jednim ciljem – da Tramp bude poražen, bez obzira na to ko je njegov protivnik.

Ova grupa organizacija lobirala je, prema rečima njenog osnivača, kod onih tradicionalno republikanksih glasača koji su evangelisti ili katolici. U Mičigenu je po podacima ove grupe za Trampa na ovim izborima glasalo 70 odsto belih evangelista, dok je 2016. godine taj procenat bio 81.

Istraživanje VCG-a pokazalo je da je 300.000 belih evangelista ove godine ipak odabralo Bajdena umesto Trampa.

Evangelisti decenijama nisu svoje glasove davali demokratama, ali je s pokretanjem ove kampanje ubrzo došlo do promene. Očito da im se Bajden više dojmio nego Hilari Klinton na proteklim izborima, ali je istina da je činjenica da prolife evangelisti glasaju za Bajdena „oksimoron“, kako je rekao jedan od sagovornika Njuzvika.

Velika je verovatnoća da će evangelitsti – čiji su stavovi po prirodi stvari antipod agendi demokrata – ipak shvatiti da je bila greška dati glasove opciji koja nastoji da do kraja legalizuje abortus.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar