snimak pluca koronavirus
Snimak pluća Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla da bude blaža u napadu na pluća od ranijih varijanti virusa.

Pročitajte još:

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kembridž zaključila je da mutacije, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima, što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti.

„Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost“, navodi se u sažetku studije.

Gupta: Pred nama su izazovi

Voditelj studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, rekao je da su pred nama izazovi, uprkos naizgled pozitivnim zaključcima studije.

„Što sve ovo znači? Učinkovita infekcija plućnih stanica mogla bi da korelira s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene stanice, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspešna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje“, napisao je Gupta.

pluća
Foto: EPA-EFE/Emanuele Valeri

„Da sažmemo, ovaj rad sugeriše da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj meri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja velik izazov za javno zdravstvo“, zaključio je.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savetodavna skupina SAGE u Britaniji izdala ažuriranu procenu i rekla da je „gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom“, što znači da bi stroža pandemijska ograničenja mogla da budu uvedena nakon Božića.

BONUS VIDEO: Dr Predrag Đurić: Omikron soj nam je još uvek nepoznanica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar