Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Bocvana, prva država u kojoj je zabeležena omikron varijanta koronavirusa, ne zabeleži rast broja hospitalizacija izazvanih ovim virusom.

Pročitajte još:

Bocvana je vakcinisala 71 odsto od svojih 1,3 miliona stanovnika, prenosi Rojters.

Iako je ova mutirana varijanta izazvala uzbunu među naučnicima u ovoj državi mnoge bolnice imaju samo po jednu osobu na intezivnoj nezi.

„Trenutno je samo jedna osoba na intenzivnoj nezi. Ali postoji trend koji smo primetili, a to je da oni koji se ozbiljno razbole nisu vakcinisani“, rekao je ministar zdravlja Edvin Dikoloti na konferenciji za novinare.

Broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi se udvostručio od 5. decembra na više od 62.000, a veliki porast incidencije primećen je u Esvatiniju, Zimbabveu, Mozambiku, Namibiji i Lesotu.

Podsetimo, omikron soj je i zvanično stigao u Srbiju. Kako je za Nova.rs potvrdila profesorka Tanja Jovanović novi soj koronavirusa potvrđen je kod žene koja je došla iz Bocvane, ali u trenutku ulaska u Srbiju je bila negativna.

SZO: Novi soj manje opasan od delte

Prema preliminarnim podacima, omikron soj korona virusa može da smanji efikasnost vakcina protiv COVID-19, ali je ovaj soj manje opasan od delte, objavio je SZO.

Navodi se da je do sada prikupljen ograničen broj podataka i da nema potvrđenih dokaza o tome koliko su vakcine efikasne protiv omikron soja, prenosi RIA Novosti.

Na osnovu preliminarnih podataka i značajno izmenjenog profila proteina omikron soja može se pretpostaviti da će biti smanjena efikasnost vakcine protiv infekcije i prenosa omikron soja, navedeno je u saopštenju. Istovremeno, SZO napominje da preliminarni podaci ukazuju da će novi soj biti manje opasan, jer je većina slučajeva bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu. Srbija je, po svemu sudeći, 64. po redu zemlja u kojoj je registrovan novi soj.

Pet simptoma omikrona

Oko pet simptoma se uvek iznova pojavljuju kod ljudi zaraženih omikronom, a pored bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja, tu je i jedna nova neobična pojava – noćno znojenje.

Zaraženi, naime, prijavljuju kako se bude u posteljini natopljenoj znojem, u mokrim pidžamama i s mokrom kosom.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar