Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka izjavila je danas u Tirani da je ovo godina nade za evrointegracije Albanije i Severne Makedonije.

Pročitaj još:

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Severne Makedonije Bujarom Osmanijem koji boravi u zvaničnoj poseti Albaniji, Džačka je rekla da sa nestrpljenjem očekuje pregovore dve zemlje sa EU, ističući da su radile naporno da bi ispunile uslove, prenela je makedonska televizija na albanskom jeziku Alsat M.

Prema njenim rečima, dalje odlaganje tog procesa bi bilo razočaravujuće za dve zemlje, Albaniju i Severnu Makedoniju, ali i za region.

„Žalosno bi bilo ako ponovo bude razočarenja zbog subjektivnog ili političkog razmišljanja zemalja članica, u vreme kada su objektivna i tehnička procena i odluka koju je Savet doneo u martu pozitivne. Drugo, stabilnost, razvoj i bezbednost našeg regiona nerazdvojno su povezani sa evropskom perspektivom“, rekla je ministarka spoljnih poslova Albanije.

Na sastanku Džačke i Osmanija u Tirani bilo je reči i o predlogu Skoplja nazvanom „Inicijativa 8“ za unapredjenje trilateralane saradnje Albanije, Severne Makedonije i Bugarske.

„Imamo dobru šansu da obezbedimo komplementarnost i realizaciju svih inicijativa, uključujući i ‘Inicijativu 8’, imajući u vidu da to učvršćuje put koji vodi u Brisel“, rekao je Osmani.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije će se nakon Džačke, kako je najavljeno, sastati i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, državnim ministrom za dijasporu Pandeljijem Majkom i liderom Demokratske partije Ljuljzimom Bašom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar