Foto: Julien Mattia / Xinhua News / Profimedia

Francuska policija biće na visokom stepenu pripravnosti zbog mogućih pretnji duž rute olimpijske baklje od Marseja do Pariza, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, dodavši kako će baklju štititi oko 100 policajaca.

Olimpijski plamen će iz Grčke u Marsej stići 8. maja, a očekuje se da će na ceremoniji u staroj luci prisustvovati oko 150.000 ljudi. Olimpijska baklja će potom krenuti na put prema Parizu gde će 26. jula biti svečanost otvaranja Olimpijskih igara.

Na putu do Pariza olimpijski plamen će proći kraj 100 simboličnih mesta, te 400 gradova i mesta. Na cijeloj ruti oko baklje će biti formiran „balon“ od oko sto policajaca, a u neposrednjoj blizini će biti i GIGN, elitna jedinica žandarmerije.

Pročitajte još

„Olimpijska baklja je predmet velike medijske pažnje, a Ministarstvo joj pridaje posebnu pažnju jer bi mogla biti meta zlonamernih radnji“, rekao je ministar Darmanin.

„Proverili smo svih 11.000 nosioca baklje i 1.000 zamena, i to je dovelo do toga da je 13 osoba izostavljeno iz štafete,“ dodao je.

Troškovi cele ove operacije iznosće milion evra, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar