Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Za nešto više od deset dana Bosnu i Hercegovinu čekaju novi opšti izbori. Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji trenutno obavlja funkciju predstavnika Republike Srpske (RS) u predstavništvu BiH, odlučio je da se ovog puta kandiduje za poziciju koju je nekada obavljao - predsednika RS. I ovog kao i svakog prethodnog puta, njegovu izbornu kampanju prati niz kontraverzi. Ovog puta u fokusu su saznanja visokih izvora iz američke administracije, prema kojima Dodika navodno finansira jedan od najvećih neprijatelja Zapada - ruski oligarh Konstantin Malofejev.

Prema njihovim saznanjima, Malofejev tajno finansira Dodikovu kampanju od samog početka, a sve za cilj da od lidera SNSD-a napravi ruskog čoveka na Balkanu.

Dodik navodno dobija finansijska sredstva od oligarha dugi niz godina, a priliv je počeo da se uvećava nakon 2014. godine, i dodatno je narastao nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor iz američke administracije za Glas Amerike navodi da su razlog većeg priliva novca na Dodikov račun tokom prethodnih par meseci predstojeći izbori.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što Rusija radi širom sveta u smislu svog mešanja u izbore je, takođe, napad na suverenitet. To je pokušaj da se ukloni sposobnost ljudi širom sveta da izaberu vlade koje ocenjuju da treba da ih zastupaju, rekao je Ned Prajs iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Još jedan od razloga zbog kojih je baš Dodik izabran, jeste to što se tim novcem jača njegov uticaj i automatski podrivaju američke sankcije pod kojima se nalazi od 2017. godine. Takođe, finansiranjem lidera SNSD-a usporava se proces demokratizacije ove države.

Tačnije, ruski napori su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i „Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama“.

Pročitajte još:

Ono što ovaj slučaj čini još kontraverznijim jeste profil Malofejeva- čoveka koji je označen kao glavni finansijer Dodika.

Ko je Malofejev?

Naime, Malofejev se smatra bliskim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Vlasnik je i osnivač investicijskog fonda “Maršal Kapital Partners”, putem kojeg je stekao bogatstvo. Osim toga, vlasnik je Fondacije Svetog Vasila Velikog, najveće ruske pravoslavne dobrotvorne organizacije, te predsjednik NVO “Društvo dvoglavog orla“.

Postoje i indicije da Malofejev direktno finansira separatističke aktivnosti u Ukrajini.

Blizak je i sa Aleksandrom Duginom, jednim od najvažnijih ideologa Rusije, koji je nedavno došao u fokus javnosti kada je njegova ćerka Darja Dugina stradala u eksploziji, iza koje kako tvrdi Rusija stoje ukrajinski obaveštajci.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Zbranjen mu ulazak u BiH

Zbog finansiranja proruskih separatista u Ukrajini, Malofejev je na crnoj listi EU i SAD. Takođe, zabranjen mu je ulazak i u „Dodikovu“ državu. Naime, BiH je zabranila ulazak zbog toga što je proglašen pretnjom po mir i stabilnost u BiH.

Pre ove zabrane Malofejev je boravio više puta u BiH kao gost Milorada Dodika 2018. godine. Posebno je zanimljiva njegova poseta 12. oktobra 2014. godine, kada se sastao s Dodikom u hotelu “Kaldera”, tačno na dan izbora u BiH. Slučajno ili ne, u isto vreme u Banjaluci je boravila i velika grupa ruskih kozaka čija uloga nikada nije razjašnjena. Prema nekim analitičarima, njihov zadatak je bio provođenje krimskog scenarija u BiH u slučaju da Milorad Dodik i SNSD izgube izbore.

Vezuje ih i ukradena ikona?

Pojedini bosanski opozicioni mediji bi sugerišu i da bi mogao da ih povezuje i kriminal. Naime, Malofejev je poznat kao kolekcionar ikona od kojih je neke donirao širom sveta. To je prouzrokovalo sumnju da je upravo on donirao Dodiku ikonu koja je ukradena u Ukrajini, a koju je lider SNSD-a poklonio šefu ruske diplomatije poslova Sergeju Lavrovu.

Sergej Lavrov Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/Anton Antanasijevic

Ova tvrdnja nikada nije dokazana, niti postoje valjani dokazi koji bi je opravdali.

BONUS VIDEO Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram