Olena Zelenska, Julija Navaljna Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS, EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kancelarija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog demantovala je tvrdnje "Vašington posta" da je prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbila poziv Bele kuće da prisustvuje obraćanju američkog predsednika Džozefa Bajdena u Kongresu jer je navodno trebalo da sedi pored Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

U saopštenju iz kancelarije Zelenskog navodi se da je Zelenska odbila da prisustvuje iz drugog razloga, odnosno zbog toga što za danas već ima zakazane posete, uključujući domu za siročad u Kijevu, objavila je Ukrajinska pravda. VP je objavio da su zvaničnici upoznati sa planovima rekli da je američka prva dama Džil Bajden želela da sedi pored Olene Zelenske i Julije Navaljne.

Foto:Claus Bech/Ritzau Scanpix via AP

Izvori su rekli za ukrajinsku Pravdu da bi potencijalno prisustvo Navaljne bilo Ukrajincima neprijatno, posebno zbog izjava Navaljnog o Krimu. VP je objavio da je Navaljna takođe odbila da prisustvuje Bajdenovom govoru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portparol Navaljne, Kira Jarmiš, objasnila je da je to zbog umora i potrebe da se „oporavi“ nakon smrti svoga supruga. Jedan američki zvaničnik je rekao da Bela kuća verovatno nije obavestila Kijev da je Navaljnaja odlučila da ne prisustvuje, iako njeno prisustvo nije odlučujuće za Ukrajince.

VP takođe ističe da Ukrajina sada lobira kod republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa da glasaju za Bajdenov zahtev za pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara, što je paket kojem se protivi republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar