Olena Zelenska Foto: TANJUG/AP Photo/Markus Schreiber

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska, koja boravi u poseti Beogradu, provela je prve mesece ruske invazije na Ukrajinu daleko od svetla reflektora. Međutim, prethodnih meseci ona je postala pravo diplomatsko oružje u rukama Kijeva. Upravo je Olena predvodila delegaciju Ukrajine na mnogim putovanjima u inostranstvu, naročito Sjedinjenim Američkim Državama. Pojavila se na naslovnoj strani magazina "Vog", ali je i Si Đinpingu nosila poverljivo pismo koje je napisao Vladimir Zelenski.

Poseta Beogradu

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom „Rimsku dvoranu“, kao i „Ukrajinsku policu“, kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom. Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. U prisustvu suprugа predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu „Taras Ševčenko“.

Fotografisanje za „Vog“

Zelenska je u središte svetske pažnje dospela nakon fotografisanja za popularni magazin „Vog“. Iako se tada našla na meti kritika, jer je učestvovala u fotografisanju za vreme rata, mnogi su već tada uvideli da ona postaje sve važnija figura na svetskoj sceni.

Fotografisanje sa globalnim medijskim brendom, koje privlači pažnju, je pametan potez Zelenske, čija zemlja je upletena i u informacioni rat sa Rusijom.

Bitka za globalno mišljenje je jedan od najvažnijih frontova u rusko-ukrajinskom ratu. Sposobnost Ukrajine da se odbrani u velikoj meri zavisi od kontinuiranog priliva zapadnog oružja i novca, što može biti osigurano samo ako javno mnjenje širom sveta ostaje čvrsto na strani Ukrajine.

Foto:Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Rusija je toga dobro svesna i aktivno radi na informativnom frontu kako bi potkopala rešenost Zapada. Čak i najglasniji kritičari morali su da priznaju da su portreti ukrajinske prve dame za „Vog“ privukli veliku pažnju. To je postignuto bez pribegavanja senzacionalizmu.

Učestala javna pojavljivanja omogućila su Oleni Zelenskoj da pokaže da je mnogo više od supruge predsednika. Platformu koja joj je pružena iskoristila je na skretanje pažnje na situaciju u njenoj zemlji.

„Prve nedelje nakon što je izbio rat bili smo samo šokirani. Nakon Buče smo shvatili da je to rat koji je ima za cilj da nas sve istrebi. Rat istrebljenja“, rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP /Evgeniy Maloletka

Kao supruga i majka koja je uvek bila povučena i nije volela da se pojavljuje u javnosti, ona sada uživa u stepenu autentičnosti i popularnosti koji malo koji političar može ima. Ovo joj omogućava da dopre do publike za koju je malo verovatno da će se baviti tradicionalnijim političkim porukama. Ona sada u potpunosti koristi ovaj kredibilitet da bi podelila priču o Ukrajini sa spoljnim svetom.

Poruke zvaničnicima

Kako Zelenski na početku invazije uopšte nije napuštao zemlju, njegova supruga je postala osoba od najvećeg poverenja, koja prenosi poruke svetskim zvaničnicima, poput predsednika Amerike Džozefa Bajdena i Kine Si Đinpinga.

Zelenska je rado viđen gost u Vašingtonu, gde je uvek srdačno dočekuju Džozef i Džil Bajden. Pored toga, ona je prošle godine obavila važnu diplomatsku misiju za Ukrajinu.

Olena Zelenska Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Ona te 2023. godine nije otišla u Davos samo da bi prisustvovala godišnjem Svetskom ekonomskom forumu i tom prilikom održala govor o teškoj situaciji svoje zemlje. Tada joj je suprug Vladimir Zelenski poverio zadatak da kineskom predsedniku Si Đinpingu odnese pismo u kom se nalaze uslovi Ukrajine za pregovore sa Rusijom i kraj rata.

Potresne ispovesti

Kako prethodnih meseci često daje intervjue za brojne svetske medije, neretko je govorila o situaciji u Ukrajini, ali i kroz šta prolazi njena porodica.

„Ovo bi moglo da zvuči sebično, ali potreban mi je muž, a ne istorijska ličnost da bude pored mene“, poručila je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Navela je i da porodica Vladimira Zelenskog ne provodi mnogo vremena zajedno.

„Ali držimo se, imamo snage i u emocionalnom i fizičkom smislu. Sigurna sam da ćemo to podneti“, dodala je.

Objasnila je da njen suprug ne živi sa prodicom, ali da se viđaju, iako ne onoliko često koliko bi želeli.

„Mom sinu nedostaje otac. Boli me kada vidim kako moja deca ništa ne planiraju. Ćerka nam ima 19 godina. Njeni vršnjaci maštaju o putovanjima, o novim doživljajima, emocijama. Ona nema takvu priliku“, rekla je Olena Zelenska.

BONUS VIDEO Rusi ogorčeni zbog dolaska Olene Zelenske u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare