Džo Bajden, obraćanje povodom smrti Alekseja Navaljnog Foto: AP Photo/Evan Vucci

Nešto više od 100.000 ljudi glasalo je "belo" na predizborima za demokratskog predsedničkog kandidata, nakon kampanje koja je imala za cilj da sankcioniše predsednika SAD Džozefa Bajdena, člana Demokratske stranke SAD, uoči izbora za šefa države, a zbog njegove podrške Izraelu tokom rata u Gazi, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni danas.

Ovo je „jasna i glasna poruka“ Bajdenu, koji traži drugi predsednički mandat, da je u ratu na Bliskom istoku potreban „momenatalni i trajni prekid vatre“, rekla je Lejla Elabed, jedna od vođa pokreta „Slušaj Mičigen“.

Taj pokret je vodio bojkot Bajdena na stranačkim predizborima i oni koji su se odazvali glasali su ubacivanjem praznog lističa.

Bajden je na predizborima dobio 614.000 glasova, to jest oko 81 odsto glasova, a neopredeljenih glasova, tj onih kojima je iskazivan bojkot predsednika SAD, bilo je 100.000, što čini 13 odsto glasova.

Na predsedničkim izborima 5. novembra Bajden će se verovatno suočiti sa ultrafavoritom republikanaca i američke desnice Donaldom Trampom.

Inicijativa pokreta „Slučaj Mičigen“ imala je za cilj da pokaže Bajdenu da ona može mobilisati dovoljno birača da ugrozi njegov nastup na predsedničkim izborima, i da ga pritisne da zatraži hitan prekid vatre na Bliskom istoku.

Tramp u Mičigenu, jednoj od ovih ključnih država za određivanje pobednika ba predsedničkim izborima, potukao Hilari Klinton 2016. godine sa razlikom od 10.000 glasova. Bajden je pak 2020. godine potukao Trampa u Mičigenu sa razliko od oko 150.000 glasova.

„Nadam se, gospodine predsedniče, da ćete nas čuti. Da ćete izabrati demokratiju, a ne tiraniju, da ćete izabrati američki narod, a ne (izraelskog premijera) Benjamina Netanjahua“, rekao je na konferenciji za novinare Abdulah Hamud gradonačelnik mesta Dirborn kod Detroita.

Ovo mesto ima veliku muslimansku i arapsku populaciju.

Upitan o mogućnosti da kampanja omogući pobedu Donaldu Trampu, gradonačelnik je odgovorio da se to pitanje mora „proslediti“ Bajdenu.

„Ne biramo Donalda Trampa. Bajden mora da zaradi glasove biračkog okruga kome pokušava da služi“, rekao je on.

U saopštenju za javnost u kojem je reagovao na svoju pobedu, Bajden se zahvalio „svim ljudima u Mičigenu koji su dali da se njihov glas čuje“, ali nije pomenuo protestno „prazno“ glasanje.

Abas Alavije, portparol pokreta „Slušaj Mičigen“, rekao je da je to saopštenje „ignorisalo“ birače koji su glasali prazno i čija je poruka „jasna“: „Ovoj zajednici je potrebno da on (Bajden) promeni svoju politiku pre nego što dođe i zatraži naše glasove“.

BONUS VIDEO: Global Fokus – Kako se podelila Amerika?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar