Foto: REUTERS/Yves Herman

Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči samita NATO-a, na kojem će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada trideset država članica tog saveza i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip Šesti i kraljica Leticija.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patrolirau gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazduhoplovna odbana.

Foto: REUTERS/Vincent West

Informacione mreže su pod pojačanim nadzorom zbog opasnosti od kibernetičkih napada.

Delovi Madrida blokirani zbog samita NATO-a

Budući da su delovi grada blokirani zbog samita, španske vlasti pozvale su građane Madrida da narednih dana svi koji mogu rade od kuće.

Uz lidere trideset država članica NATO-a, na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija.

Za sada nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

U Madridu su i lideri Švedske i Finske, država koje su aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom članstvu protivi Turska.

Lideri NATO-a će na samitu pozvati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da omogući ovim dvema državama da se pridruže tom vojnom savezu.

Na sastanku učestvuju i lideri EU – predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Među prioritetima je i rastući uticaj Kine i bezbednosne posledice klimatskih promena, zatim druge pretnje poput terorizma i nestabilnosti na severu Afrike i u Sahelu.

***

BONUS VIDEO: Podcast Snaga Uma, gost: Zoran Kesić

Komentari

Svi komentari (0)