stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Portparol Stejt Departmenta Metju Miler izjavio je da su SAD danas sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u donošenju zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojim se podriva Ustav BiH, koji je ujedno i aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Predložen od strane (predsednika RS) Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD, ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH“, rekao je Miler, preneli su sarajevski mediji.

Dodao je da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji je „vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava i nasrtaj na ustavni poredak BiH“.

„Uprkos nastojanjima visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. jula 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu. Današnja objava o sankcionisanju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana“, naglasio je portparol Stejt Departmenta.

Dodao je da će SAD nastaviti da pružaju podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.

SAD su danas uvele sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministru pravde RS Milošu Bukejloviću i predsedniku Narodne supštine RS Nenadu Stevandiću, jer su, kako je saopšteno, ti političari direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar