Bašar el Asad Foto: EPA-EFE/SANA

Kritikujući sirijske vlasti zbog odluke da istraže poslovanje njegovih firmi, sirijski biznismen Rami Makluf obelodanio je da je svojevremeno formirao mrežu ofšor kompanija kako bi predsedniku Sirije Bašaru Al Asadu pomogao da izbegne sankcije koje su protiv njegove zemlje uvele države Zapada.

Makluf je jedan od najbogatijih i najmoćnijih poslovnih ljudi u Siriji i Asadov rođak.

U jučerašnjoj objavi na „Fejsbuku“, Makluf je istakao da se na meti sirijskih bezbednosnih snaga sada nalazi kompanija „Čam holding“, centralni deo njegovog velikog poslovnog portfolija, u velikoj meri već preuzetog od strane sirijske vlade, koja je to učinila zbog nedostatka finansijskih sredstava, prouzrokovanog zapadnim sankcijama i deceniju dugim ratom u Siriji.

Kako navodi AP, Makluf je napisao da snage bezbednosti tragaju za ugovorima kompanije „Čam holding“ zbog navodne sumnje da je on izvršio proneveru novčanih sredstava i prebacio ih u inostranstvo.

„Falsifikovali su da smo proneverili novac i preneli ga na svoje račune u inostranstvu“, napisao je Makluf, poručujući sirijskim vlastima da prestanu sa takvim nepravednim tvrdnjama i dobro pročitaju ugovore.

„Uloga i cilj tih (ofšor) kompanija je da zaobiđu sankcije protiv “Čam holdinga““, otkrio je ovaj biznismen.

Nekada Asadov saveznik a sada njegov protivnik, Makluf je u prošlosti učestvovao u finansiranju sirijske vladajuće porodice i njenih pristalica, pa se i sam našao na udaru zapadnih sankcija, a pre oko 15 godina u Siriju je doveo 70 investitora da bi osnovao „Čam holding“, po kapitalu najveću sirijsku kompaniju, koja ima monopol na ključne građevinske projekte.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar