Viktor Orban Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) planira slanje veće grupe posmatrača mađarskih parlamentarnih izbora 3. aprila, uključujući i praćenje medija, objavio je OEBS.

PROČITAJTE JOŠ:

Najvažnija evropska organizacija za bezbednost i ljudska prava u izvešću objavljenom na svojoj internet stranici navodi da uz glavnu grupu analitičara planira da pošalje 18 promatrača koji bi duže vreme pratili izborni proces širom zemlje i 200 posmatrača koji bi pratili glasanje na dan izbora.

OEBS je poslao samo male, ograničene misije na poslednje mađarske izbore 2018., 2014., i 2010, prenosi Hina.

Nakon glatke izborne pobjede 2010., premijer Viktor Orban Mađarsku je transformirao u svojevrsnu „neliberalnu demokratiju“. Zbog kontrole medija i građanskih grupa za ljudska prava Mađarska je u sukobu s Evropskom unijom.

Pedesetosmogodišnji Orban u aprilu će se suočiti s tesnom trkom sa opozicijom koja se prvi put ujedinila protiv njega. Prema zadnjim anketama njegova vladajuća stranka Fides u maloj je prednosti pred opozicionim savezom.

OEBS u izveštaju kaže da bi aspekti izbora koji mogli imati koristi od dalje procene uključuju „registraciju birača, kampanju, uključujući moguće zastrašivanje birača i kupovinu glasova, medijsko praćenje izbora, transparentnost finansiranja kampanje i učinkovitost pritužbi i žalbeni postupak“, prenosi Jutarnji list.

Navodi se da su predstavnici državnih institucija „izrazili punu spremnost da se izbori sprovedu u skladu sa zakonom, te pozdravili dolazak posmatračke misije“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar