Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bliži se izručenju iz Velike Britanije u SAD, nakon što je američka vlada dobila slučaj o ekstradiciji u Londonu, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva je odobrio žalbu američke vlade zbog odbijanja da se izruči Asanž, otvarajući vrata za njegovo eventualno suđenje na američkom tlu pod optužbom za špijunažu.

Predmet će sada biti vraćen na nižu sud, gde će se o njemu ponovo raspravljati.

Okružni sud je u januaru odbio američki zahtev za ekstradiciju, navodeći njegovo ranjivo psihičko stanje kao razlog, ali i mogućnost da bi sebi mogao da oduzem život, ako se nađe u brutalnim zatvorskim uslovima u SAD-u, prenosi RT.

U SAD-u ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata 2010. i 2011. godine.

SAD optužuju Asanža za niz zločina u vezi sa njegovom komunikacijom sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnija Čelsi Mening, koja je za Vikiliks nabavila poverlijve materijale o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu. Preti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen.

Odluka sudija u petak verovatno neće biti kraj slučaja. Strana koja je izgubila u odluci takođe će moći da zatraži konačnu dozvolu od Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Dojče vele.

Asanž je u pritvoru od aprila 2019. godine, kada je osuđen na 50 nedelja iza rešetaka. Britanske vlasti su ga izvukle iz ambasade Ekvadora nakon što mu je oduzeto državljanstvo.

Asanžove pristalice kažu da je proganjan zbog razotkrivanja zločina američke vlade i njenih saveznika i da zemlje koje ga gone efektivno obeshrabruju istraživačko novinarstvo na globanom nivou.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare