Foto:EPA-EFE/MALTON DIBRA/YouTube/Crno na bijelo

Odlaganje lokalnih izbora u Crnoj Gori je politička odluka u interesu partija vladajuće većine, pre svega Građanskog pokreta URA i Demokratske partije socijalista (DPS). Ako URA napravi iskorak ka Evropskoj uniji i dođe do hapšenja visokih funkcionera DPS-a, ima argumente sa kojima može pred birače. Sa druge strane, DPS-u treba predah kako bi stvorio impresiju da podržava manjinsku Vladu, ocenio je za "Novu" profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić.

Skupština Crne Gore usvojila je nedavno izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se lokalni izbori u više gradova odlažu za 23. oktobar ove godine.

Zakon je zvanično stupio na snagu nakon potpisa predsednika Mila Đukanovića, a njim je predviđeno odlaganje izbora u Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Podgorici.

Ova odluka je, smatra Bešić, nesumnjivo politička, i to u interesu nove parlamentarne većine.

Dritan Abazović Foto:FoNet/Vlada Crne Gore

„Odluka je politička u interesu novoformirane većine, nema nikave sumnje. Sama odluka je na granici pravno mogućeg, otvara veliki prostor sa pravne tačke gledišta, ne može da se nađe razumno objašenje bez obzira na argument da predstoji turistička sezona. Pod parlamentarnom većinom podrazumevaju se Građanski pokret URA, koji je nosilac manjinske vlade i DPS, koji joj daje podršku“, kaže Bešić.

Međutim, interesi ove dve političke opcije potpuno su različiti. Kako objašnjava profesor FPN-a, URA želi da u predstojećim mesecima prikupi podršku birača, dok je DPS-u potreban predah.

„URA misli da će u tom periodu do jeseni da se dese krupne promene, poput hapšenja funkcionera DPS-a, čime bi taj pokret prikupio poliitčke poene i opravdao formiranje manjinske vlade koju podržava DPS. Sa tim argumentima žele da izađu pred birače, dok DPS-u treba predah, kako bi stvorili impresiju da su se podrškom manjinske vlade vratili na vlast i privolili deo birača koje su izgubili“, ocenjuje naš sagovornik.

Miloš Bešić
Miloš Bešić Foto: Medija Centar Beograd

Obzirom na velika obećanja čelnika nove vlade, mahom funkcionera Građanskog pokreta URA, ali i negodovanje jednog dela javnosti, pitanje je da li će taktika odlaganja izbora biti delotvorna.

„Da li će URA i DPS beneficirati ili ne, zavisi od dešavanja. Ako URA, koja je noseća partija u manjinskoj vladi napravi krupne korake ka EU i ako dođe do hapšenja visokih funkcionera DPS-a, naravno da će im se to isplatiti. Moći će to da preliu na glasove, a u suprotnom nemaju argument da pravdaju svoje poteze. Svi scenariji koji znače ubrzanje ka EU i postupaka koji će naterati DPS da plati cenu za kolektivnu praksu prethodnih 30 godina može ozbiljno da podigne kapacitet pokreta URA“, smatra Bešić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na suprotnoj strani ove parlamentarne većine nalaze se Demokratski front (DF) i Demokrate, koji su glasali protiv odlaganja izbora jer, prema rečima našeg sagovornika, njihovom partijskom interesu odgovara da izbori budu odmah.

„Nemali deo javnosti je razočaran manjinskom vladom zbog procesa konstrukcije, previše je dato SNP-u da bi uključili srpski faktor, to je lako kritikovati. DF-u i Demokratama odgovaraju izbori odmah, ali sve i da se to desi, oni ne mogu da formiraju parlamentarnu većinu“, ocenjuje sagovornik „Nove“.

Sve što je alternativa parlamentarnoj većini koja sada postoji, a čine je DPS, građanska i manjinska Crna Gora, ne može biti dovoljno za sastavljanje vlade.

„Možda bi dobili neki glas više nego 30. avgusta 202. godine, ali to ne bi bilo dovoljno da imaju većinu u parlamentu. To znači da raspored snaga ostaje isti, sve i da izbori budu sutra. Mora da dođe do dijaloga i preraspoedele koalicionih kapaciteta“, zaključuje Bešić.

BONUS VIDEO Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar