Foto: AP, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se danas sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji, kako bi razgovarali o rešenju ukrajinske krize. Međutim, nikakav dogovor šefova diplomatije nije postignut, ali je Lavrov izneo detalje o napadu na bolnicu u Marijupolju, pri čemu je poginulo troje ljudi među kojima je i dete.

„Dečija bolnica je dugo vremena okupirana od strane bataljona Azov i drugih radikala. Oni su izvukli žene pred porođajem, medicinske sestre i osoblje“, istakao je Lavrov govoreći o jučerašnjem napadu zbog kog je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski još jednom apelovao na NATO savez da zatvori nebo iznad Ukrajine.

Dmitro Kuleba, Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET,EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija je, prema rečima Lavrova Ukrajini predstavila konkretne predloge za okončanje krize. Međutim, pregovori sa Kulebom potvrdili su da je linija pregovora koja se odvija između dve delegacije na ukrajinsko-beloruskoj granici glavna.

Lavrov je istakao da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala pretnja za Rusiju.

Mariupolj rat Ukrajina
Mariupolj rat Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Uprakos našim višegodišnjim podsetnicima, podsticajima, apelima, predlozima, niko nas nije slušao. Predsednik Putin je mnogo puta vrlo detaljno govorio o ovoj temi. I nove činjenice koje se sada otkrivaju na oslobođenim područjima, posebno u regijama Donjeck i Lugansk, kažu da je napad Ukrajine na te narodne republike bio planiran“, rekao je ruski šef diplomatije.

Zaključak do kog je Rusija došla je da Zapad ne može biti poudan partner, zbog čega njegova zemlja nikada više neće zavisiti od zapadnih lidera, poručio je Lavrov.

POGLEDAJTE JOŠ:

Govoreći o potencijalnom sastanku predsednika Ukrajine i Rusije – Vladimira Zelenskog i Vladimira Putina, Lavrov je rekao da njegov predsednik ne isključuje tu mogućnost.

„Predsednik Putin nije odbio da se sastane sa Zelenskim kako bi diskutovali o specifičnim pitanjima. Ako se za tim pokaže potreba, Putin će se sastati sa Zelenskim“, objasnio je ruski ministar spoljnih poslova.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Rusi gađali dečju bolnicu u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)