Foto: Newsmax Adria

Još malo vremena je ostalo do primene kovid potvrda u državnim i javnim institucijama u Hrvatskoj. Ta mera stupa na snagu u utorak. Vladajući nisu zabrinuti, ali zaposleni u različitim sektorima poručuju "čeka nas haos". Deo građana dan za danom protestuje, a predsednik Hrvatske im ne zamera. I sam poručuje: pridržavaću se mera kako mi bude volja.

Posetioci bez kovid potvrde – prvo u red za testiranje, a tek onda zajedno s onima koji taj dokument već poseduju – u red za ulazak na Interliber, prenosi N1.

„Ja svoju potvrdu imam, meni je ovo sjajno, nosim je sa sobom i nikada problema nisam imala. Tako bi trebalo i biti, ali ja se toga ne bojim“.

„Imamo potvrdu, ali ne znam koja je to fora… Je li bilo problema na ulasku? Ne, zasad“.

Slična pravila uskoro će važiti i za ulazak i brojne državne i javne institucije. No, čini se ne i u Kancelariju predsednika, koji sve otvorenije poziva građane na otpor epidemiološkim merama.

„Ja ću se poneti onako kako mi bude volja, to odnedavno radim. Kako mi bude volja i to bih preporučio svim građanima. Kako ih bude volja, jer do pre nekog vremena sam govorio: slušajte te mandate, vakcinišite se, međutim, ovo je stvarno teror, ovo nema nikakvog smisla“, kaže Zoran Milanović.

Deo građana s Milanovićem se slaže pa već drugi dan zaredom organizuju proteste protiv mera. Istovremeno, premijer umiruje situaciju.

„Moramo respektirati jedni druge, nisam dosad primetio da je neko od demonstranata tražio da se sastanemo s njima. Čuo sam da nas zovu Mengele i traže ostavke. Nismo kao Mengele, treba videti ko se nalazi u tom širokom spektru interesa, ja to ne znam, ali sve radimo u interesu građana i neće biti ostavke i prevremenih izbora“, kaže Andrej Plenković.

Od utorka će se, između ostalih, najmanje dva puta nedeljno morati testirati i nevakcinisani radnici u obrazovnim institucijama.

Takvih je trenutno 22 i po hiljade. No, sindikat Preporod već im je pojasnio što da rade, ako im bude zabranjen ulazak i rad.

„Mi smo obavestili naše članove da svaki dan kad im bude zabranjen ulazak na posao o tome izveste sindikat i traže pismeno obrazloženje svog poslodavca, taj postupak ćemo ponavljati iz dana u dan sve do promene odluke ili do otkaza“, kaže Željko Stipić.

Nakon toga sindikat će angažovati advokata i pokrenuti sudski postupak. Resorni ministar kritike sindikata da nisu dobili detaljna upitstva kako će sprovoditi mere – odbacuje.

„Čelnici institucija će organizovati proveru kovid potvrda, testova ili o kojem se već dokazu bude radilo, imamo listu mesta gde se mogu obaviti testovi dva puta nedeljno, i to je manje više poznato. Ne očekujem da bi trebalo da bude većih problema“, kaže ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks.

Slaže se i njegov kolega, šef Štaba.

„Ne očekujem niti prizivam haos. U ovom trenutku ne mogu reći da neće biti problema, niti ih mogu isključiti. Svi ti problemi ne bi bili problemi da su se poštovale temeljne epidemiološke mere koje će biti najvažnije dok traje epidemija, ali i vakcinacija. Ukoliko svako te dve stvari primenjuje, onda ne bi bilo potrebe za kovid potvrdama ni za bilo kakvim strogim epidemiološkim merama“, kaže hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Dok nadležni ne strahuju, gotovo istovremeno na Poljudu 30 hiljada ljudi skandira za Vatrene, i nekoliko stotina na Markovom trgu – protiv kovid potvrda.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Komentari

Svi komentari (0)