Sem Bankman Frid Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Sem Bankman-Frid, osnivač i bivši izvršni direktor kripto berze FTX optužen je u SAD za prevaru, zaveru s namerom da se izvrši pranje novca i za kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Optužnica, za ukupno osam krivičnih dela koju je podnelo Tužilaštvo Njujorka, usledila je nakon građanske tužbe za prevaru investitora koju je podigla američka komisija za hartije od vrednosti, preneo je AP.

Policija na Bahamima uhapsila je u ponedeljak Bankman-Frida (30) nakon što je od SAD dobila zvaničnu potvrdu o krivičnim tužbama protiv njega.

Pročitajte još:

Između ostalog, Bankman-Frid je optužen da je koristio depozite kljenata FTX za plaćanje dugova i troškova svog fonda za rizične investicije “Alamida riserč“.

U optužnici se takođe navodi da su Bankman-Frid i drugi bili u zaveri u nameri da krše savezne zakone o političkim donacijama.

Bankman-Frid je bio jedan od najvećih donatora Demokratske stranke, ali prema sopstvenim tvrdnjama novac je davao i republikancima. Drugi FTX entiteti su takođe davali novac i demokratama i republikancima tokom lobiranja za usvajanje povoljnog zakonskog okvira u domenu kriptovaluta.

Pre kolapsa kompanije FTX, Bankman-Fridovo bogatstvo procenjeno je na 26 milijardi dolara.

BONUS VIDEO Sem Bankman – Kripto Robin Hud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar