Prekomerno korišćenje narkotika ilustracija Foto:Shutterstock

Više od 100.000 Amerikanaca umrlo je od posledica predoziranja (overdose) drogom u jednoj godini, što je do sad nezabeleženo, a zdravstveni zvaničnici to dovode u vezu sa pandemijom kovida 19 i prisustvom još opasnijih opioida u sistemu snabdevanja drogom.

Smrtnost od posledica predoziranja u SAD raste već duže od dve decenije, a ubrzana je u poslednje dve godine i, prema najnovijim podacima, porasla je za skoro 30 odsto u poslednjoj godini.

Na osnovu najnovijih dostupnih podataka iz matične knjige umrlih, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuje da je 100.300 Amerikanaca umrlo od posledica predoziranja drogom od maja 2020. do aprila 2021. godine, mada, kako AP navodi, to nije zvaničan podatak.

CDC je ranije izvestio da je u 2020. godini bilo oko 93.000 smrtnih slučajeva od predoziranja, što je tada bio najveći broj zabeležen u jednoj kalendarskoj godini.

Robert Anderson, šef statistike smrtnosti CDC-a, rekao je da će broj za kalendarsku 2021. godinu verovatno premašiti cifru od 100.000. Stručnjaci veruju da su glavni pokretači ovog rasta sve veća rasprostranjenost smrtonosnog fentanila u sistemu snabevanja nedozvoljenim drogama i pandemija kovida-19, zbog čega su mnogi korisnici droga bili socijalno izolovani i nisu u mogućnosti da dobiju lečenje ili drugu podršku.

Različite vrste droge, ilustracija Foto:Shutterstock

„Broj je poražavajući. To je razmera smrtnih slučajeva od predoziranja koju nikada ranije nismo videli u ovoj zemlji“, izjavila je Ketrin Kiz, ekspert sa Univerziteta Kolumbija za pitanja zloupotrebe droga.

Smrtnost od posledica predoziranja drogom sada prevazilazi smrtnost od saobraćajnih nesreća, oružja, pa čak i od gripa i upale pluća.

BONUS VIDEO: Hapšenje Otonijela narko bosa iz Kolumbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare