Benjamin Netanijahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Kabinet izraelskog premijera Naftalija Beneta zatražio je danas od bivšeg premijera Benjamina Netanjahua da vrati na desetine skupih poklona koje je dobio dok je bio na toj funkciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Zahtev, koji je danas potvrdio kabinet premijera Beneta, usledio je kada se Netanjahu odmarao na jednom privatnom ostrvu na Havajima koje je skoro u potpunom vlasništvu milijardera Lerija Elisona, prenosi agencija AP.

Elison, osnivač kompanije „Oracle“, prijatelj je bivšeg premijera i svedok je u tužilalaštvu na suđenje za korupciju bivšem lideru.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik, koji nije imao ovlašćenja da razgovara sa medijima, potvrdio je da je kabinet premijera kontaktirao Netanjahua da vrati poklone koje je primio kao premijer.

Bivši izraelski premijer Netanjahu, sada opozicioni lider, stekao je reputaciju da živi raskošnim načinom života, često o trošku poreskih obveznika, i sudi mu se zbog navodnog prihvatanja skupih poklona od bogatih saradnika.

Netanjahu je odbacio sve optužbe i rekao je da je žrtva klevete.

Dnevni list „Mariv“, koji je prvi objavio ovu priču, rekao je da je od Netanjahua zatraženo da vrati 42 predmeta, uključujući poklone bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako se navodi, uobičajeno je da strani lideri jedni drugima daruju poklone tokom službenih putovanja, ali pokloni vredni preko određene sume, oko 90 dolara, pripadaju državi Izrael.

Netanjahu i njegova supruga Sara nisu ih vratili, prema pismu koje je poslao pravni savetnik u kabinetu premijera.

Na spisku se nalaze i pokloni francuskih i nemačkih lidera, pape i raznih dobrotvora i ambasadora.

U saopštenju porodice Netanjahu rečeno je da su vraćeni svi pokloni koji se zahtevaju po zakonu i da oni „o kojima je reč nisu u njihovom posedu posedu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar