Olaf Šolc i Emanuel Makron Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, kao i članovi parlamenta te dve zemlje, sastaće se sutra u Parizu kako bi razgovarali o privredi, energetici, bezbednosti i evropskoj politici, prenele su danas agencije.

Sastanak je prvobitno bio planiran za oktobar, ali ga je Nemačka otkazala, navodeći kao razlog potrebu za daljom koordinacijom oko ključnih pitanja, a Pariz je tada poručio da je potrebno još razgovarati o ključnim temama poput odbrane i energetike, piše Politiko.

Očekuje se da će sastanak otpočeti ceremonijom obeležavanja 60. godišnjice Jelisejskog sporazuma, odnosno dogovora o pomirenju te dve zemlje, nakon čega će tzv. francusko-nemačko veće ministara u kojem su okupljeni ministri te dve zemlje, sastati i formirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Evrope.

Pročitajte još:

Centralna tema razgovora će biti rat u Ukrajini, kao i saradnja Nemačke i Francuske unutar EU i NATO pakta, a iz Pariza poručuju da ne očekuu napredak po pitanju isporuke novih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Pored toga, razgovaraće se o saradnji u oblasti energetike, prelasku na održivu privredu, kao i o američkom zakonu o smanjenju inflacije koji nameće EU rizik da bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.

BONUS VIDEO Srušio se ukrajinski helikopter 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar