Foto: FoNet/SPC

Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg, duhovno stecište srpske i pravoslavne zajednice u centru Zagreba, pretrpela je određenu štetu u nedavnom zemljotresu koja se trenutno procenjuje.

“Crkva i druge građevine važne za SPC, pre svega zgrada u Ilici 7 koja se delom naslanja na crkvu, pretrpele su oštećenja, a visina štete se sada utvrđuje. Statičari su obišli crkvu i sagledali stanje, pa kad stignu izveštaji, moći ćemo da planiramo obnovu”, rekao je protojerej stavrofor Duško Spasjojević, starešina hramaiI arhijerejski namesnik zagrebački.

Portal zagrebačnog nedeljnika Novosti piše da se kompleks pravoslavne crkve u hrvatskoj prestonici nalazi između Ilice i Cvjetnog trga, koji čine crkva zgrade u kojima su prostorije parohije, Srpske pravoslavne crkvene opštine i Eparhijskog muzeja, ali i one Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Na prvi pogled, navode, ne vidi se mnogo tragova nedavnog zemljotresa, osim manjih pukotina na nekim zidovima i oštećeni krov na istočnoj strani zgrade.

Na asfaltu se vide tragovi skupljenog šuta, a tu su još i trake koje sprečaju prilaz crkvi, čija su vrata sada zaključana.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram