Foto: TANJG/Maxar Technologies via AP

Satelitski snimci iz Ukrajine koje je snimila firma Maxar Technologies otkrile su razmere poplava na jugu zemlje.

Slike prikazuju kuće i zgrade uronjene u vodu, a mnogima se vide samo krovovi. Voda je preplavila parkove, zemlju i infrastrukturu.

Iz Maxara su saopštili da njihove slike pokrivaju više od 2.500 kvadratnih kilometara između Nove Kakhovke i Dnjeprovskog zaliva jugozapadno od grada Hersona, što daje dodatnu sliku o razmerama ove krize.

Foto: TANJG/Maxar Technologies via AP

Ukrajinski vojnici svedočili su kako su ruske vojnike odnele poplavne vode i kako beže s istočne obale reke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je zvaničnik ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu, naveo je on.

Kapetan Andrej Pidlisni rekao je da, kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, „niko s ruske strane nije uspeo da pobegne. Svi pukovi koje su Rusi imali na toj strani bili su potopljeni“.

Pidlisni je rekao za CNN kako veruje da su Rusi namerno napali branu kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za ofanzivu.

„Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u vazduh hidroelektranu Kahovka kako bi podigao nivo vode i poplavio prilaze i levu obalu reke Dnjepar, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti“, utvrdio je.

Foto: TANJG/Maxar Technologies via AP

Pidlisni je objasnio da nagib tla oko reke znači da je ruska vojska – smeštena na istočnoj obali – pretrpela ozbiljne udarce probijanjem brane.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Leva (istočna) obala niža je od desne pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali reke. Morate shvatiti da položaji neprijatelja nisu samo rovovi, već i obične kuće civila u kojima su živeli“, rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, verovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, rekao je Pidlisni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare