Foto: Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS , Planet Labs PBC via AP

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kome se vidi kako ukrajinski borbeni avioni Su-27 Flanker granatira objekte na Zmijskom ostrvu koje se nalazi pod kontrolom ruskih trupa.

Na snimku se vide dva Su-27 koja lete nisko iznad ostrva, a potom bacaju više bombi i infracrvenih raketa u pravcu ostrva.

Pročitajte još:

Napad sa juga bio je strateška mera ukrajinskih snaga, jer bi ruski branioci na ostrvu najverovatnije bili fokusirani na dolazeće napade sa severa i zapada ukrajinske obale.

Činilo se da je u napadu direktno pogođen veliki vojni kompleks i zgrade iznad pristaništa.

Nakon prvih udara, došlo je do najmanje dve velike eksplozije, što bi moglo da znači da su bombe pogodile skladišta municije ili goriva.

Na snimku se vidi i napad na zgradu na Zmijskom ostrvu. Takođe, primetno je i rusko osoblje koje patrolira oko zgrade u trenutku kada ona eksplodira.

Ovo ostrvo ruske snage zauzele su još u martu kada su pokrenule punu invaziju na ostrvo, koje se nalazi samo nekoliko desetina kilometara od rumunske obale.

Zmijsko ostrvo je strateški važno jer omogućava Rusiji da kontroliše teritorijalne vode. Pokriva važne kanale za transport do lučkih gradova Odese, Mikolajeva i Hersona.

Nakon što je zauzela ostrvo, Rusija je uspostavila kontrolu nad pomorskim kanalima, izolujući Ukrajinu od međunarodnih tržišta i lišavajući njenu privredu vitalnih trgovinskih prihoda.

Inače, Zmijsko ostrvo dospelo je u fokus svetske pažnje još tokom prvih dana invazije, nakon što je objavljen snimak razgovora ruskih vojnika sa pripadnicima ukrajinskih snaga koji su čuvali Zmijsko ostrvo na Crnom moru nastao nekoliko trenutaka pre ruskog napada. Na snimku, nakon kog je usledio napad, najpre se čuje glas pripadnika ruske vojske, koji predlaže kapitulaciju, a zatim i ukrajinskog koji mu poručuje „da se je*e“.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Novi info centar za izbeglice iz Ukrajine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)