Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Velika Britanija, koja predsedava klimatskom konferencijom COP26 u Glazgovu, objavila je prvi nacrt zaključaka sa tog samita, u kojem se države pozivaju da povećaju svoje klimatske ciljeve do 2030. godine i da se međusobno ohrabruju da prestanu sa upotrebom uglja.

Tekst će sada ići na konsultacije sa nacionalnim prestonicama širom sveta u trenutku kada sastanak UN-a u Glazgovu ulazi u odlučujuću fazu, navodi „Blumberg“.

Rana verzija dokumenta koji cirkuliše na pregovorima u Glazgovu podvlači i potrebu da zemlje smanje emisiju ugljen-dioksida za otprilike polovinu do 2030. godine, prenosi agencija AP.

POGLEDAJTE JOŠ:

Države se u nacrtu pozivaju „da ubrzaju postepeno ukidanje uglja i subvencija za fosilna goriva“, ali se ne spominje eksplicitno ukidanje upotrebe nafte i gasa.

U nacrtu se kaže da bi svet trebalo da pokuša da postigne „neto-nultu emisiju oko sredine veka“, što zahteva od zemalja da upumpaju samo onoliko gasa sa efektom staklene bašte u atmosferu koliko se može ponovo apsorbovati prirodnim ili veštačkim putem.

Takođe se sa „žaljenjem“ konstatuje da bogate nacije nisu uspele da ispune obećanje o klimatskoj pomoći.

Dokument potvrđuje ciljeve postavljene u Parizu 2015. godine da se zagrevanje ograniči na „znatno ispod““ 2,0 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, kao i stroži cilj da se zagrevanje zadrži na 1,5 stepena Celzijusovih.

Naglašavajući izazove u ispunjavanju tih ciljeva, dokument „izražava uzbunu i zabrinutost u vezi s tim da su ljudske aktivnosti do danas izazvale globalno zagrevanje od oko 1,1 stepeni Celzijusovih i da se efekti već osećaju u svakom regionu“.

Diplomate iz gotovo 200 zemalja predstavljenih na COP26 pregovaraće o konačnom tekstu koji bi svi trebalo da potpišu kada se samit završi u petak.

Predsedavajući samitom COP26 Alok Šarma pozvao je danas pregovarače da ubrzaju rad na postizanju sporazuma na samitu Ujedinjenih nacija o klimi, navodeći da i dalje planira da zatvori sastanak u petak.

BONUS VIDEO Klimatske promene i zdravlje ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar