Izrael Palestina rat Foto:Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

U opsadi Pojasa Gaze u okviru rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas do danas je ubijeno 3.760 dece i 2.326 žena, što predstavlja 67 odsto svih žrtava u opsadi, a na hiljade njih je povređeno, saopšteno je danas u zajedničkoj izjavi više međunarodnih institucija i organizacija.

Svetska zdravstvena organizacija, Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Fond UN za stanovništvo i UNICEF su u zajedničkom saopštenju navele i da u proseku svakog dana bude ubijeno ili povređeno 420 dece, od kojih se neka stara svega nekoliko meseci, prenosi Gardijan.

Procenjuje se da u Gazi ima 50.000 trudnica, od kojih se više od 180 porađa svakog dana.

“Oko 15 odsto njih će verovatno doživeti komplikacije vezane za trudnoću ili porođaj i potrebna im je dodatna medicinska nega“, navodi se u saopštenju.

Kako je u Pojasu Gaze zatvoreno 14 bolnica i 45 centara za primarnu zdravstvenu zaštitu, neke žene moraju da se porađaju u skloništima, u svojim domovima, na ulicama u ruševinama ili u pretrpanim zdravstvenim ustanovama, gde se sanitarni uslovi pogoršavaju i rizik od infekcije i medicinskih komplikacija je u porastu, navele su organizacije.

“I životi novorođenčadi visi o koncu. Ako bolnice ostanu bez goriva, procenjuje se da će životi oko 130 prevremeno rođenih beba koje se oslanjaju na usluge neonatalne i intenzivne nege biti ugroženi, jer inkubatori i druga medicinska oprema više neće funkcionisati“, piše u saopštenju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar