Foto: Facebook/Nico Moreno

Festival Ferknipt u Utrehtu u Holandiji postao je novo žarište koronavirusa u Evropi.

Posetiocima je za ulazak na manifestaciju bila neophodna potvrda o vakcinaciji, prebolelom kovidu ili negativni test, piše „Špigl“.

Desetak dana kasnije stižu vesti da se uprkos preduzetim merama opreza gotovo hiljadu posetilaca festivala zarazilo koronavirusom, a taj broj mogao bi da bude i veći. O tome je izvestilo nekoliko holandskih medija poput „Het Parool“ i „AD“. Reč je o oko 5 odsto od ukupnog broja posetilaca dvodnevnog događaja.

Portparolka holandskog zdravstvenog zavoda Lidia van der Mer izjavila je da bi broj zaraženih mogao da rase u sledećim danima.

„Ipak, verujemo da smo sada na vrhuncu talasa“, rekla je.

Definitely the best experience of my life ! Holland, you did it well ?A huge thanks to all the Verknipt crew for all the things they did for us this weekend, thank’s for giving me the chance to come at your place, wish you all the best for the future ✊?Many hug to all the people who came to see me play with a hallucinating energy, you were so beautiful ??Life is taking over, see you soon, and take care ?Love you guys !Track ID: Carefree Speech – Nico Moreno (Unrealesed)? Contrast Events& @techno France ?Verknipt Festival, Day-1, Utrecht ??

Posted by Nico Moreno on Wednesday, July 7, 2021

Prema njenim rečima, organizatori su se pridržavali epidemioloških mera. Prvog dana zarazilo se 448 posetilaca, a drugog dana registrovano je njih 516.

Delta varijanta koronavirusa brzo se širi u Holandiji s reprodukcionim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije u martu 2020, naveo je u izveštaju od utorka Nacionalni institut za javno zdravstvo i okolinu (RIVM).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare