zagreb
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

U ponedeljak ujutro, malo posle 6.30 sati Zagreb je zatresao još jedan manji potres jačine 1 stepen po Rihteru. Epicentar je bio devet kilometara severoistočno od Zagreba na dubini od pet kilometara.

Postali smo hipersenzibilni na potrese, što se vidi po našoj web stranici i po komentarima na EMSC-u. Ljude je potresao onaj potres, osećaju se nesigurno i sada skaču i na najmanju vibraciju. Imali smo dojave i kada je bila grmljavina, ljudi su mislili da je potres, navodi seizmolog Ivica Sović
U ponedeljak ujutro, malo poslije 6.30 sati Zagreb je zatresao još jedan manji potres jačine 1 stupanj po Rihteru.

“Nešto slabo se osetilo, al’ sam se opet prepala… 2”, stoji u jednom komentaru na stranicama EMSC-a, dok u drugom piše: ‘Kao da se nešto odvalilo i zvuk zastrašujući…’.

Foto: Hrvoje Zovko
U nedelju je Hrvatsku pogodilo oko 30 potresa

 

Inače, seizmološki uređaji su u nedelju očitali oko 30 potresa na području Hrvatske, među njima je bio potres u Dalmaciji jačine 4,2 po Rihteru, a zatreslo se i pored Zagreba. To je nešto povećana aktivnost jer inače je prosek dvadesetak. Seizmolog Ivica Sović objasnio je u Dnevniku Nove TV zbog čega se treslo i možemo li ovaj potres u Lici povezivati sa zagrebačkim epicentralnim područjem.

“Pojačanu seizmološku aktivnost možemo pripisati potresu koji se dogodio podno Velebita, nedaleko izvora reke Krupe. To je vrlo aktivno područje, tamo je bio potres 4,2 po Rihteru u februaru i napravio je dosta štete na manastiru. U nedelju nije bilo podataka da ima novih šteta, mada očekujem da će se stare štete pojačati”, kazao je Sović za Novu TV i objasnio zašto ponekad nastane materijalna šteta, a drugi put ne nastane, iako je ista jačina potresa.

“Nije bio isti epicentar. Prethodni potres je bio dalje od manastira Krupa, za razliku od ovog koji je bio bliže. Kod potresa je bitna i dubina žarišta. Plići nas jače trese. Što ste bliži izvoru trešnje, to će vas jače tresti”, kazao je.

Direktne veze između današnja dva potresa u Dalmaciji i Zagrebu nema. “Direktne veze nema u smislu da jedan potres izaziva drugi, ali svi ti potresi su posledica istih tektonskih pomaka. Imamo našu Jadransku mikroploču koja se podriva pod Evroazijsku ploču i tako dalje.”

Napomenuo je da smo još uvek u periodu smirivanja, tako da se događaju potresi. “To se neće smiriti nikada, a kada se to smiri, onda će se nastaviti redovna seizmička aktivnost koja je na ovom području prilično izražena”, rekao je Sović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar