Olivera Stajic
Olivera Stajić Foto:N1

Olivera Stajić, novinarka bečkog dnevnog lista "Standard" izjavila je u Danu uživo da, uprkos tome što su u Austriji stupile na snagu mere za nevakcinisane protiv koronavirusa, gotovo niko nije siguran kako će se one primenjivati.

„Na ulicama se ne vidi nikakva razlika, ali postoje neke reakcije građana i medija na sve to. Niko nije siguran na koji način se ovo kontroliše. Policija kaže da je nemoguće kontrolisati ovakve mere, jer postoji toliko izuzetaka. Ljudima je dozvoljeno da idu na posao, da idu u šetnju radi rekreacije, i svako može reći da je pošao u šetnju. Dalje, apsurdno je da žena koja radi u radnji može ceo dan da prodaje namirnice, ali uveče ne može u istoj radnji da kupi majicu zato što nije osnovna namirnica, i ona ne može kao nevakcinisana da uđe u radnju“, kaže Stajić.

Dodaje da se ove mere ne čine kao logične, ali napominje da one predstavljaju pokušaj da se drastične brojke novozaraženih malo smanje.

„Postoje kritike sa svih strana. Ne samo desničarske partije, već i Liberalne partije slobodnjaka, koji kažu da ne samo što ovakve mere nije moguće sprovesti, već i nije sigurno da se ustavno mere mogu pred sudom odbraniti. Tako da nije sigurno da će one potrajati 10 dana, koliko je predviđeno… Mi smo već imali drastične proteste tokom prošlog lokdauna i Slobodarska partija je već najavila za sledeću subotu velike demonstracije“, napomenula je Stajić.

Ona je rekla da je najavljen i policijski čas u Austriji, ali da postoje nesuglasice u vladajućoj koaliciji oko izglasavanja takve drakonske mere.

Kao razlog za nisku stopu vakcinisanosti stanovništva ona vidi nepoverenje građana u političare i u medije, i ističe da su u ovoj zemlji veoma popularne teorije zavere.

„Situacija je takva da je Austrija pored Nemačke zemlja koja ima najmanji broj vakcinisanih iako vakcine praktično možemo poklanjati“, zaključila je Stajić.

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Komentari

Svi komentari (0)