Mahmud Husein Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Novinar Al Džazire Mahmud Husein nalazi se već 1.400 dana u zatvoru u Egiptu, bez suđenja ili presude, prenosi Al Džazira. U saopštenju izdatom povodom toga v.d. generalnog direktora te medijske mreže Mustefa Suag kaže da Mahmudov pritvor "predstavlja ozbiljno kršenje i egipatskog i međunarodnog prava" i da je "bedan".

Egipatski državljanin Husein, koji radi za arapski televizijski kanal Al Džazira u Kataru, uhapšen je u Kairu 23. decembra 2016. godine dok je bio na odmoru sa porodicom, prenosi N1.

„Mahmoudov pritvor, koji predstavlja ozbiljno kršenje i egipatskog i međunarodnog prava, je bedan. Tome mora doći kraj. Uz visok rizik od prenošenja kovid-19 u pretrpanim zatvorskim uslovima, pozivamo egipatsku vladu da oslobodi sve pritvorene novinare i apelujemo na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Egipat i sve vlade da ponovo potvrde vrednosti slobode medija“, kazao je Suag.

Prema egipatskom zakonu, nezakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dve godine, a Husein je u pritvoru više od tri godine i osam meseci.

Ranije su egipatske vlasti izbegle ovaj zakon puštajući Huseina na dvogodišnjicu hapšenja, samo da bi ga ponovo uhapsile po dodatnoj fiktivnoj optužnici.

Egipat – jedan od vodećih prekršilaca slobode medija

Egipat je i dalje jedan od vodećih prekršilaca slobode medija. Reporteri bez granica rangirali su Egipat na 166. mesto od 180 u svom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Mahmud Husein Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Više od 50 američkih političara ove je sedmice pozvalo egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija da pusti aktiviste, novinare, advokate i političke zatvorenike, navodi Al Džazira.

Pročitajte još:

U pismu objavljenom u ponedjeljak, 55 predstavnika demokrata i jedan nezavisni predstavnik u Kongresu pozvali su el-Sisija da pusti one koji su „nepravedno pritvoreni zbog ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava“.

Al Džazira osuđuje nezakonito pritvaranje i pobija sve optužbe protiv Huseina, te poziva međunarodnu zajednicu, medijske profesionalce i zagovarače ljudskih prava da podignu svest i zatraže njegovo hitno puštanje, kao i svih ostalih novinara zatvorenih širom sveta.

„Bezbednost novinara mora se postaviti kao globalni prioritet, a sloboda izražavanja ne sme se smatrati luksuzom, već temeljnim pravom. Zahtevamo da nijedan novinar ne bude zastrašivan, progonjen ili zatvaran zbog izvršavanja njegove/njene dužnosti, jer novinarstvo nije zločin“, poručuju iz Al Džazire.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)