Foto: shutterstock By Procyk Radek

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pristala je danas na zahtev turskih vlasti da odobre povratak 26-godišnjoj državljanki Novog Zelanda sa dvoje dece, optuženoj da je povezana sa Islamskom državom.

PROČITAJTE JOŠ:

Majka i njeno dvoje dece nalaze se u imigracionom pritvoru u Turskoj, nakon što su ranije ove godine uhvaćeni u pokušaju da iz Sirije uđu u Tursku.

„Novi Zeland nije olako preduzeo ovaj korak. Uzeli smo u obzir našu međunarodnu odgovornosti kao i detalje ovog konkretnog slučaja, uključujući i činjenicu da su umešana deca“, izjavila je Ardern nakon sastanka kabineta u Velingtonu, prenosi Rojters.

Uhapšena žena je imala državljanstva Novog Zelanda i Australije, ali njena porodica se preselila u Australiju kada je imala šest godina i ona je tamo odrastala i živela pre nego što se 2014. godine, sa australijskim pasošem, zaputila u Siriju.

Međutim, vlada Australije joj je oduzela državljanstvo, a kasnije i odbila da preinači svoju odluku uprkos apelima Novog Zelanda.

Ranije ove godine, Ardernova je poručila da je odluka Australije bila pogrešna i da se ta zemlja odrekla svojih odgovornosti „jednostranim“ otkazivanjem državljanstva.

Australija je pružila garancije da će se u buduće konsultovati sa Novim Zelandom ako se pojavi sličan slučaj, izjavila je premijerka Ardern.

Detalji o povratku žene i njeno dvoje dece neće biti objavljeni iz bezbednosnih razloga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar