Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Novi Zeland je ušao u najgoru recesiju u poslednjih nekoliko decenija nakon što je tamošnja vlada uvela strogi "lokdaun" kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Pročitaj i:

Od aprila i maja, u periodu u kojem je uveden vrlo strog karantin, a granice su zatvorene, BDP Novog Zelanda pao je 12,2%, javlja BBC. Novi Zeland otkako je proglašena pandemija važi za jednu od zemalja koje su najuspešnije upravljale korona-krizom, umnogome zahvaljujući pravovremenoj i odlučnoj reakciji nacionalne vlade na čijem se čelu nalazi premijerka Džasinda Ardern, jedna od najpopularnijih političarki u svetu.

Ipak, stroge mere koje su spasle živote sada Novi Zeland koštaju ekonomije.

Radi se o prvoj recesiji na Novom Zelandu od poslednje globalne finansijske krize i najgoroj recesiji od 1987. godine kada je sa radom počeo aktuelni sistem evaluacije ekonomske aktivnosti.

Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Ipak, vlada Novog Zelanda uverena je da će odgovor na pandemiju voditi ka brzom oporavku. Zaista, Novi Zeland sa oko pet miliona stanovnika u jednom periodu je bio proglašen tzv. „korona fri“ zemljom, odnosno znom bez koronavirusa. Iako sada imaju nekolicinu slučajeva, ukupno je zabeleženo samo 25 smrtnih slučajeva.

Karantin razorio ekonomiju

Ekonomija će, piše BBC, verovatno biti glavna tema nadolazećih izbora koji su bili odloženi nakon neočekivanog povratka koronavirusa u zemlju u avgustu.

Portparol novozelandskog zavoda za statistiku potvrdio je da su karantinske mere uvedene nakon 19. marta imale ogroman uticaj na neke elemente ekonomije.

„Industrije poput maloprodaje, smeštaja, restorana i transporta zabeležile su velike padove jer je na njih najdirektnije uticala zabrana međunarodnih putovanja i strogi karantin u zemlji“, saopšteno je.

Premijerka koja je samlela krivu

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se na prvom velikom ispitu našla posle masovnog ubistva u Krajstčerču kada je čitavom svetu pokazala šta znači biti briljantan lider, a potom se suočila sa još jednim izazovom kome je takođe, po oceni mnogih, dorasla.

Novozelanđani su bili šokirani povratkom virusa posle 102 dana bez ijednog slučaja transmisije u zajednici. Početkom avgusta, prvo je saopšteno da je zaražena jedna četvoročlana porodica u Oklandu, a onda su počele da stižu vesti o novim slučajevima. Ipak, iako je zvaničan broj zaraženih i dalje bio manji od 20, premijerka Ardern rekla je da će sa rastom ovog klastera situacija “biti još gora pre nego što počne da se poboljšava”.

Novi Zeland ne samo da se uspešnije od mnogih drugih borio sa koronavirusom, već su se i građani na samom početku ujedinili oko radikalnog pristupa koji je i sama premijerka Ardern zauzela.

List Vašington post nahvalio je na samom početku novozelandski pristup borbi protiv koronavirusa, na prvom mestu zatvaranje granica za strance i uvođenje totalnog karantina čim se virus pojavio.

Vašington post je tako objavio tekst sa naslovom: “Novi Zeland nije samo poravnao krivu. Oni su je samleli”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar