Foto: EPA-EFE/AARON M. SPRECHER

Teksas je prva američka država u kojoj je registrovano više od milion potvrđenih slučajeva Kovida 19, dok se tom broju približava i Kalifornija. U Americi je od koronavirusa preminulo više od 240.000 ljudi, a najmanje 10,3 miliona je zaraženo. Epidemilog Entoni Fauči upozorio je građane da, dok ne stigne vakcina, primenjuju mere koje doprinose sporijem širenju virusa.

Entoni Fauči, član Radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa, izjavio je da ne veruje da će u Sjedinjenim Državama morati da zatvaraju zemlju – ukoliko građani ulože dodatne napore u nošenje maski i fizičko distanciranje.

Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, istakao je da pomoć stiže u vidu vakcine.

“Pomoć je na putu”, podvukao je jedan od najboljih američkih stručnjaka za zarazne bolesti.

“Vakcine koje se razvijaju ostvariće značaj pozitivan uticaj kada počne njihova primena u decembru i početkom sledeće godine. Nadam se da će do aprila, maja ili juna vakcinisanje biti omasovljeno”, rekao je Fauči televiziji Ej-Bi-Si.

Do tada, ukazuje Fauči, građani bi trebalo da primenjuju mere koje doprinose sporijem širenju koronavirusa.

“Nošenje maski, izbegavanje gužvi, održavanje socijalne distance i pranje ruku. Uprkos tome što zvuči da se radi o jednostavnim metodama kojima se borimo protiv teškog izazova – zaista prave razliku”, rekao je Fauči.

Od početka pandemije, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa obolelo više od deset miliona ljudi. Od posledica te bolesti obolelo je više od 241.000 ljudi.

Od izbijanja pandemije početkom marta, u Teksasu je zabeleženo 1,02 miliona slučajeva koronavirusa i više od 19.000 žrtava, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. U Kaliforniji, u kojoj živi najveći broj stanovnika, registrovano je 995.000 obolelih.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Teksas je u utorak prijavio 10.865 novih slučajeva, čime je oboren rekord iz sredine jula. El Paso je među najteže pogođenim gradovima sa gotovo 28.000 aktivnih slučajeva i više od 680 preminulih od Kovida 19.

U državi Njujork, guverner Endrju Kuomo najavio je da će od petka svi restorani, barovi i teretane biti zatvoreni u 10 uveče po lokalnom vremenu, što je veliki preokret u tom delu SAD gde je pre nekoliko meseci uglavnom bila uspostavljena kontrola nad širenjem virusa. Kuomo je takođe zabranio privatna okupljanja više od 10 ljudi.

U Americi je od koronavirusa preminulo više od 240.000 ljudi, a najmanje 10,3 miliona je zaraženo. Broj novozaraženih dostiže najviše nivoe od izbijanja pandemije – najmanje 120.000 dnevno tokom protekle nedelje. Zdravstveni eksperti kažu da broj obolelih delom raste zbog hladnijeg vremena i sve većeg nezadovoljstva zbog nošenja maski i drugih mera predostrožnosti.

Dnevni bilans zaraženih raste u 49 država, a preminulih u 39. Pre mesec dana, u SAD je u proseku bilo oko 730 žrtava dnevno, a sada je više od 970.

Među mnogim zdravstvenim zvaničnicima koji upozoravaju na tešku situacija je i lekarka Džuli Votson iz zdravstvenog sistema „Integris health“ u Oklahomi.

“U nevolji smo. Ako se nešto uskoro ne uradi da se uspori rast broja slučajeva, naše bolnice će biti više preopterećene nego što je to slučaj sada i nećemo moći da pomognemo svima“, rekla je Votson.

Odsek za zdravstvo Oklahome saopštio je u sredu da je hospitalizovano 1.248 ljudi.

Američko udruženje zdravstvenih radnika ponovo je uputilo apel da se nose maske, drži fizička distanca i često peru ruke.

Dnevni broj novoobolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama, sedmi dan zaredom, najveći je do sada zabeleženi u čitavoj zemlji.

„Kako se približavaju praznici, svi moramo da uradimo sve što je moguće da se suzbije širenje Kovida 19. Ako to ne uradimo, produžiće se patnje, naši životi će i dalje biti poremećeni i biće više preminulih među našim prijateljima, susedima i voljenima“, naglasila je predsednica udruženja Suzan Bejli.

Nove restrikcije zbog širenja koronavirusa najavljene su i u Minesoti, dok je guverner Ohaja Majk Devajn izdao nove naredbe o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru i zapretio da će zatvoriti barove, restorane i fitnes centre ako broj obolelih nastavi da raste. U Severnoj Dakoti je i dalje najveći broj novozaraženih po glavi stanovnika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar