Dmitrij Muratov Novaja Gazeta Foto:Kena Betancur / AFP / Profimedia

Ruske vlasti su 24. jula blokirale veb-sajt novog uređivačkog projekta nezavisnog lista Novaja gazeta, koji je morao da prekine sa izdavanjem u martu, u vreme gušenja kritičara ofanzive na Ukrajinu.

Uredništvo lista je 15. jula pokrenulo novinski časopis koji je bio dostupan i na Internetu preko novog sajta pod nazivom Novaja Raskaz-Gazeta. Prvi broj sadržao je analize totalitarizma i ideologije Vladimira Putina.

Međutim, nedelju dana kasnije, ruski medijski regulator je na zahtev tužilaštva blokirao novi sajt. Portal 24. jula nije bio dostupan u Rusiji bez virtuelne VPN mreže, naveli su novinari Frans presa.

„Naš sajt je u startu ubijen. Izdržali smo sedam dana i devet sati“, navela je redakcija u saopštenju.Kako je navedeno, rusko tužilaštvo ih optužuje, ne dajući precizne informacije, za diskreditaciju ruskih oružanih snaga, što je novi prekršaj uveden u martu koji potiskuje i najmanju kritiku vojne intervencije u Ukrajini.

„Za sada nema kritika na račun našeg časopisa u papirnom formatu. Tako da ćemo nastaviti da pripremamo drugi broj“, dodali su urednici i pozvali svoje čitaoce da se ne obeshrabruju.

List Novaja gazeta, stub istraživačkog novinarstva u Rusiji, poznat po istragama o korupciji ruskih elita i ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, bio je prinuđen krajem marta da prekine objavljivanje onlajn i u štampi.

Ruske vlasti zapretile su mu zabranom zbog nepoštivanja kontroverznog zakona o stranim agentima. Nakon suspenzije, deo redakcije je emigrirao i krenuo u novo izdanje iz zapadne Evrope. Glavni urednik Nove gazete Dmitrij Muratov dobio je Nobelovu nagradu za mir 2021. godine

BONUS VIDEO: Hapšenje Anastasije Vasiljeve u Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar