Osumnjičeni za napad u kojem je sinoć ubijeno dvoje ljudi u Belgiji je 45-godišnji Abdesalem Lasoued iz Šarbeka. Kako je otkriveno, Lasoued je koristio pseudonim Slajem Slouma i od ranije je poznato da je radikalizovan.

Kako navodi HLN, Abdesalem Lasoued je iz Tunisa. U Tunisu je hapšen zbog dela koje nemaju veze sa terorizmom, dok je belgijskoj policiji poznat, između ostalog, i po švercu ljudima.

„Tražio je azil koji mu je odbijen i naređeno mu je da napusti državu“, navodi se.

Objavljen snimak kako terorista menja šanžere

Nakon ubistava društvene mreže su preplavili snimci na kojima se vidi napadač kako menja šanzere, beži sa lica mesta, pa čak se i hvali ubistvima.

Na jednom od njih vidi se kako muškarac za god se navodi da je Lasoued menja šanžer.

Hvalio se ubistvima

Otprilike u vreme napada, pojavio se još jedan snimak na društvenim mrežama na kojem se vidi muiškarac za kog se veruje da je Lasoued kako na arapskom kaže da je „ubio tri Šveđanina“ (u napadu su dvojica ubijena, a jedan teško povređen).

Na snimku muškarac nosi istu narandžastu jaknu kao napadač i hoda ulicom. Osvrće se oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva „ratnikom na putu ka Alahu“.

„Živimo na putu naše vere i umiremo na putu naše vere“, govori u snimku, pa opet ponavlja svoje ime i kaže: „Ubio sam tri Šveđanina, hvaljen neka je Alah.“

Snimljen i kako beži

Kako drugom snimku koji kruži društvenim mrežama vid se napadač kao beži nakon što je otvorio vatru iz kalašnjikova. U jakni u kojoj je viđen tokom pucnjave, snimljen je i na auto-putu.

Podsećamo, dve osobe su ubijene sinoć iz vatrenog oružja u Briselu u Belgiji. Kako se navodi napadač je iz automatske puške otvorio vatru i ubio dvoje ljudi, a potom je pobegao. Prema federalnom tužilaštvu, napadač je verovatno imao terorističke motive.

Pročitajte još:

Napadač je i dalje u bekstvu, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja. Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar