Pucnjava u centru Foto:Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni za večerašnju pucnjavu u Briselu, u kojoj su ubijene dve osobe, preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Kancelarija saveznog javnog tužioca je upoznata sa snimkom koji se trenutno istražuje i najverovatnije je osoba sa snimka napadač, prenosi belgijski javni servis VRT.

Na snimku osumnjičeni, između ostalog, kaže da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti.

Pucnjava Brisel Foto:Tanjug/AP Photo/Nicolas Landemard

Pored dve osobe koje su ubijene, treća je sa teškim povredama hospitalizovana, ali se nalazi van životne opasnosti.

Napadač je i dalje u bekstvu, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Pucnjava u Briselu Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Napadač snimljen kako beži?

Kako se vidi na snimku koji kruži društvenim mrežama, napadač se dao u bekstvo nakon što je otvorio vatru iz kalašnjikova.

U jakni u kojoj je viđen tokom pucnjave, snimljen je i na auto-putu.

Njega je u tom trenutku navodno jurila policija. On je potom dodao gas i izmakao poteri u poslednjem trenutku.

Nije poznato u kom se pravcu kreće. Kako su saopštili briselski zvaničnici, oni su mu na tragu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tok napada

Napad je počeo oko 19:15, a na društvenim mrežama se pojavio dramatičan snimak jezive pucnjave, koji nećemo objavljivati jer je previše uznemirujući.

Vidi se kako napadač juri čoveka ka zgradi, a potom puca na njega i nesrećni čovek pada na tlo. Napadač se potom vraća i ponovo puca u njega.

Kako pišu belgijski mediji, upucano je najmanje troje ljudi. Jedan u predvorju (to je pucnjava koja se vidi na snimku). Pišu i da je dvoje ljudi napadač upucao u taksiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare