Foto:shutterstock Daniel Hernandez-Salazar; SCOTT OLSON / Getty images / Profimedia; Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia;Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je insistirao na anonimnosti, nedavno je na marginama NATO samita u Briselu rekao agenciji Rojters da Vladimir Putin neće u skorije vreme pokrenuti mirovne pregovore sa Ukrajinom. Prema njegovom mišljenju, on čeka epilog predsedničkih izbora u Americi, nakog čega će insistirati na okončanju rata sa Ukrajinom.

Tokom brifinga za novinare nakon sastanka ministara inostranih poslova Severnoatlantske alijanse u Briselu, zvaničnik, koji je zatražio anonimnost, preneo je stalnu podršku Alijanse Ukrajini, istovremeno priznajući male šanse za mirovni sporazum u narednoj godini.

Neočekivane izjave

„Očekujem da Putin neće težiti miru ili bilo kakvim značajnijim mirovnim naporima dok ne bude dočekao ishod naših izbora“, naveo je američki zvaničnik, misleći na predsedničke izbore koji su u Sjedinjenim Državama zakazani za novembar 204. godine.

Foto:Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Ovo je prvi put da bilo koji američki zvaničnik govori o mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije. Još značajnije, ovo je prvi put da neko otvoreno govori o tome kada će Putin biti spreman da sedne za pregovarački sto, kao i da se pominje značaj američkih izbora u celom procesu.

Prethodnih meseci, dosta se spekulisalo o mogućnosti sklapanja nekog vida dogovora između Ukrajine i Rusije. Glavni razlog je očigledna pat pozicija u kojoj su se na frontu našle obe zemlje.

Putin i Zelenski se, istovremenom suočavaju sa unutrašnjim potresima, kao i sa promenom odnosa međunarodne zajednice.

Rat između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku, koji konstantno preti da eskalira i prelije se na druge subjekte, privukao je svu pažnju zapada. Pre svega, najveći saveznici Ukrajine sada imaju gorući problem na drugom kraju sveta. Upravo tamo sada odlaze oružje i novac, dok Kijev bezuspešno apeluje i traži nove isporuke.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Upravo iz tog razloga, spekulisalo se da će međunarodna zajednica vršiti pritisak na Zelenskog, kako bi što pre prihvatio ugovaranje mirnovnog sporazuma.

Putin, sa druge strane, iscrpljuje svoje resurse, a neki vid pobede mu je potreban i zbog izbora koji se sledeće godine održavaju u Rusiji.

Ipak, izjave američkog zvaničnika sugerišu da Putin ima još jednu agendu – izbore u SAD.

Bajden vs Tramp

Ove izjave dolaze usred zabrinutosti da bi potencijalna pobeda bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa mogla da oslabi zapadnu podršku Kijevu.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Bryon Houlgrave

Nedavna anketa koju su zajednički sproveli Rojters i Ipsos sredinom novembra pokazala je da predstoji tesna trka između Trampa i sadašnjeg američkog predsednika Džozefa Bajdena, ukoliko dođe do njihovog direktnog okršaja. U ovoj anketi Tramp vodi u odnosu na Bajdena sa 51 odsto. Aktuelni predsednik SAD ima 49 odsto.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je više puta tvrdio da bi mogao da okonča rat u Ukrajini „za 24 sata“ ako bude izabran.

Tokom intervjua u programu „Fox News“, bivši američki predsednik je rekao da ima „dobar odnos sa Zelenskim i sa Putinom“, i dodao da smatra da predsednik Bajden nije sposoban da se nosi sa svetskim liderima.

„Uvešću ih u sobu, a ja znam tačan način. Jednom kažete da neće dobiti ništa ako se ne dogovore. Drugom kažete da će dobiti mnogo ako se ne dogovore. I samo ih ostavite da sede, ostavite ih same i moreaju da donesu odluku“, objašnjavao je Tramp svoju taktiku.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Odnos prema Zelenskom

Iako Tramp nije rekao koji je njegov tačan plan, čini se da njegovi komentari sugerišu da će primorati Ukrajinu da prihvati gubitak teritorija koje su ruske snage ilegalno okupirale i pripojile uz pretnju da će predsednika Putina nagraditi sa još više ako odbiju da prihvate njegovu ponudu.

Zelenski je početkom novembra u intervjuu za „NBC News“ pozvao Trampa u Kijev, nameravajući da mu za „24 minuta“ objasni zašto je zaustavljanje rata u jednom danu nemoguće.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nekoliko nedelja kasnije, u svom nedavnom intervjuu za „Fox News“ , ukrajinski predsednik je rekao da je spreman da se sastane sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom i razgovara o njegovim predlozima za mirovni sporazum o okončanju rata između Kijeva i Moskve, ali da neće predati teritoriju ili ukrajinsku nezavisnost.

Tramp je odbio da poseti Kijev. Sa druge strane, njegov odnos sa Putinom je uvek bio iznenađujuće prisan.

Zbog toga, analitičari smatraju da bi njegova pobeda na izborima bila adut koji Putinu može da donese prednost u pregovorima. Upravo zato, ocenio je neimenovani američki zvaničnik, „ruski car“ mora da sačeka rezultate predsedničkih izbora u Americi, kako bi isplanirao svoje naredne poteze u vezi rata u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar