Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jermenija je optužila Azerbejdžan da je blokirao vitalni put za snabdevanje sporne enklave Nagorno Karabah, što može da izazove humanitarnu krizu u toj kavkaskoj oblasti.

Jerevan i Baku spore se oko kontrole nad Nagorno Karabahom više od trideset godina i sukobili su se u jesen 2020. u ratu završenom vojnim porazom Jermenije i raspoređivanjem ruskih mirovnih vojnika u regionu.

Desetine azerbejdžanskih demonstranata od ponedeljka blokiraju Lačinski koridor, jedini put koji povezuje Nagorno Karabah sa Jermenijom, navodeći da protestuju zbog ilegalnog vadjenja minerala i ekološke štete koju to nanosi. Jermenija optužuje svog rivala da organizuje te demonstracije pod lažnim pretekstom.

Jermenski poslanici danas su usvojili rezoluciju u kojoj se optužuje Baku da je odsekao Nagorno Karabah od spoljnog sveta. Osudili su to što je većinsko jermensko stanovništvo u enklavi lišeno prava na slobodu kretanja i što trpi nestašice hrane, lekova i goriva.

„Humanitarna kriza nastaje u Nagorno Karabahu kao posledica delovanja Azerbejdžana“, naveli su poslanici.

Savetnik azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, Hikmet Hadijev je s druge strane optužio Jermeniju da je godinama eksploatisala prirodne resurse Karabaha nanoseći ekološku štetu.

„Predstavnici civilnog društva pokušavaju da zaustave ilegalni transport prirodnih resursa“, rekao je on u osvrtu na demonstracije.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija koja ima više hiljada mirovnjaka na tom mestu, uključujući i u Lačinskom koridoru, za sada nije reagovala na ove tenzije. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je Azerbejdžan da vrati slobodno kretanje tim koridorom i da reši spor sa Jerevanom pregovorima.

„Zatvaranje Lačinskog koridora ima ozbiljne humanitarne posledice i unazadjuje mirovni proces“, napisao je on na Tviteru.

Posle rata 2020. sporadični sukobi nastavili su se izmedju Jermenije i Azerbejdžana, ili u Nagorno Karabahu, ili na priznatoj granici izmedju dve zemlje, uključujući i poslednji u septembru.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar