Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lideri Jermenije i Azerbejdžana složili su se danas da ne koriste silu i da se drže ranijih sporazuma koji su imali za cilj da se okončaju borbe između dva bivša sovjetska suseda.

Sastanku predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i jermenskog premijera Nikole Pašinjana, koji je održan u crnomorskoj luci Soči, prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Dogovorili smo se da se uzdržimo od upotrebe sile ili pretnje sile, da razgovaramo i rešavamo sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica“, navedeno je u saopštenju objavljenom posle sastanka, prenele su RIA Novosti.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Najžešći sukobi između dve zemlje od rata 2020. izbili su prošlog meseca, kada je poginulo više od 200 ljudi. Sukobi su izbili uprkos dogovorima iz 2020. i iz 2021. godine da se pronađe mirno rešenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Agencija TAS S ranije je prenela da je u zajedničkom saopštenju trojice lidera navedeno da će Rusija pomoći u pripremama za potpisivanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U saopštenju koje je objavio Kremlj navodi se da je istaknut značaj aktivne pripreme za postizanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije kako bi se postigao održiv i dugoročan mir u regionu.

Dodaje se da je dogovoreno da se nastavi potraga za obostrano prihvatljivim rešenjima i da će Moskva u tome pružiti svu moguću pomoć.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar