Vladimir Potanin i Ana Civileva Foto: Sergei Pyatakov / TASS / Profimedia, Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

NATO savez je nedavno proglasio Rusiju direktnom pretnjom, a Velika Britanija uvodi novi paket sankcija ljudima koji čine najbliži krug ruskog predsednika Vladimira Putina. Među njima su Ana Civileva, omiljena rođaka lidera Rusije i Vladimir Potanin - drugi najbogatiji čovek u zemlji i prijatelj Kremlja.

Tako se na „crnoj listi“ našla Ana Civileva, omiljena rođaka ruskog „cara“, ali i njegov prijatelj Vladimir Potanin.

Ko su sankcionisani saborci Putina

Ana Civileva je na čelu moćne ruske kompanije za eksploataciju uglja „JSC Kolmar Group“. Ona je na tu poziciju došla zahvaljujući odnosu sa Putinom, koji je svojoj rođaki omogućio da dobije značajna sredstva od države.

Istovremeno, Potanin poseduje 37,1 milijardu dolara, a njegovo bogatstvo se iz godine u godinu uvećava.

Foto: Sputnik/Alexander Scherbak/Pool via REUTERS

Ovaj oligarh predvodi najvećeg svetskog proizvođača rafinisanog nikla i paladijuma „Nornikl“, kupio je rusku banku „Rosbank“ i deonice „Tinkoff“ banke nakon početka rata u Ukrajini.

Prema izveštajima nezavisnih ruskih medija, on je svoju superjahtu vrednu 300 miliona dolara premestio u sigurno utočište u Dubaiju iz predostrožnosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Potanin je nedavno potrošio dve milijarde dolara na izgradnju skijališta „Rosa Hutor“ koje je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju – projekat za koji je rekao da će biti njegovo nasleđe, ali da se nada da će dobiti deo novca nazad od ruske vlade.

„Sve dok Putin nastavi sa svojim napadima na Ukrajinu, koristićemo sankcije da oslabimo rusku ratnu mašinu. Ove sankcije pokazuju da ništa i niko nije van domašaja, uključujući Putinov uži krug“, ističu iz ministarstva odbrane Velike Britanije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Proširena lista

Pored Civileve i Potanina, grupa pojedinaca i kompanija takođe je sankcionisana zbog podrške režimu predsednika Vladimira Putina.

Rusiji će od sada biti zabranjen pristup uslugama britanskog trasta, koji omogućavaju osobi ili preduzeću da upravlja imovinom drugog.

Na proširenoj „crnoj listi“ našlo se više od 1.000 ljudi i preko 120 preduzeća.

Od početka rata u Ukrajini, tri četvrtine stranih kompanija smanjilo je poslovanje u Rusiji, a skoro četvrtina se potpuno povukla.

BONUS VIDEO Rusi gađali tržni centar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram