Zagreb, Hrvatska koronavirus Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska od sutra uvodi nove zaštitne mere protiv širenja korona zaraze, a one se odnose na proširenje kovid potvrda na državne i javne službe i sve one koji odlaze u te službe, kao i škole i na dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima.

Pročitajte još:

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su ključna tri pravca delovanja: postići što veću procepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom.

On je rekao da se ograničavaju okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojem učestvuju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom.

Pooštravaju se mere za održavanje svih događanja gde će uz digitalnu potvrdu za učešće biti obavezno korištenje medicinske maske.

Ostaje na snazi mera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcije, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do 2 iza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Božinović je rekao da će kovid potvrde narednih dana biti uvede u državnim i javnim službama i odnosiće se na sve državne službenike, lokalne i regionalne, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili samouprave. Ova odluka će stupiti na snagu 15. novembra, a potvrde će morati da imaju i oni koji odlaze u te institucije. Odluka o obveznim kovid-potvrdama odnosi se i na škole. Zaposleni u državnoj upravi i školama, ako nisu vakcinisani obavezni su da se testiraju na koronu dva puta sedmično.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da što se tiče kafića i ugostiteljskih objekata, nismo isključili tu mogućnost.

„Pratićemo epidemiološku situaciju i odlučiti koje ćemo sve delatnosti obuhvatiti ovom merom od 15. novembra“, rekao je Capak.

Potvrđen prvi slučaj delta plus soja

Podsetimo, potvrđen je prvi slučaj zaraze delta sojem plus i najavljuju se nove mere u njihovoj zemlji.

Hrvatska je tamnocrvena na koronakarti, i juče je bilo 6310 novih slučajeva zaraze koronavirusom – najviše od početka epidemije. Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani. Preminule su još 32 osobe. Na bolničkom je lečenju 1680 obolelih, na respiratoru njih 219. U Međimurju je zabeležen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa, piše Vijesti.hrt.hr.

Zbog ovakvog rasta broja novozaraženih, na novoj koronakarti Hrvatska ostaje tamnocrvena, a epidemiološka situacija ne poboljšava se ni u drugim zemljama Evropske unije.

BONUS VIDEO: Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)