Austrija, koronavirus, kovid,
Foto: Foto: REUTERS/Lisi Niesner/JOE KLAMAR / AFP / ERWIN SCHERIAU / AFP / Profimedia

Zbog velike navale je u pojedinim austrijskim pokrajinama došlo do kraha sistema PCR testiranja, odnosno dugo se čeka na rezultate.

PROČITAJTE JOŠ:

„Može doći do dugog čekanja pošto su u pojedinim opštinama i regionima laboratorije preopterećene“, poručuju iz Apotekarske komore.

Najpogođenija je pokrajina Salcburg, gde su apoteke privremeno obustavile PCR testiranje. Takođe se dugo čeka na rezultate i u pokrajinama Forarlberg i Tirol.

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su od ponedeljka potrebni testovi za odlazak na posao. Ispred punktova za testiranje dugi su redovi. Zbog kašnjenja rezultata testova, duže od 24 sata, pojedini zaposleni su u nemogućnosti da dođu na posao, a kako ukazuju iz Privredne komore, već se desilo da su firme zaposlene vraćali kući.

Prema proceni Ministarstva zdravlja na radnom mestu potrebni su redovni testovi za oko 1,4 miliona zaposlenih. Antigenski test ima važenje od svega 24 sata, a PCR test 48 sati, zbog čega se veći broj odlučuje na PCR testove.

Pooštrene mere i u školama u Austriji

U školama širom Austrije pooštrene su epidemiološke mere, koje ne dozvoljavaju ekskurzije i vanškolske aktivnosti u periodu od naredne dve nedelje. Pored toga, privremeno se ukida mogućnost korišćenja školskih prostorija za eksterna udruženja, proizilazi iz obaveštenja Ministarstva obrazovanja.

Takođe uvedena je obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa tipa FFP2 ne samo u višim razredima, već I u osnovnoj školi. Za razliku od viših razreda, međutim, osnovci, koji su do sada mogli da nose „obične zaštitne maske“, svoje FFP2 maske mogu skinuti u svojoj klupi.

Ministarstvo obrazovanja naložilo je školama da konferencije nastavnika, ali i razgovore sa roditeljima ili odlože ili održe digitalno. U naredne dve nedelje svi đaci će se testirati tri puta nedeljno, od kojih najmanje jedan mora biti PCR test.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP / Profimedia

Od testiranja izuzeta su samo deca koja su preležala kovid-19, pošto kod njih i bez nove infekcije test može prikazati pozitivan rezultat. Nove mere stupile su na snagu danas i na snazi su do 27. novembra.

Od 29. novembra škole se vraćaju na stari plan, a to znači da će samo nevakcinisani đaci morati da se testiaju. Inače i nastavno osoblje mora da se testira, kao i đaci.

Nejedinstvo u vladi Austrije u vezi epidemioloških mera

Nakon usvajanja odluke o uvođenju lokdauna za nevakcinisane u austrijskoj vladi došlo je do razdora u vezi mogućih daljih mera, ako se epidemiološka situacija dovoljno ne poboljša. Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da razmatra uvođenje opšteg noćnog zaključavanja.

Njega su najpre napale ministarke iz redova Narodne partije (OVP) turizma Elizabet Kestinger i privrede Margarete Šrambek, a zatim se za reč javio i kancelar Aleksander Šalenberg koji je poručio da ne prihvata zaključavanje za vakcinisane.

„Lokdaun za nevakcinisane bila je dalekosežna mera i sada je važno da se primeni i kontroliše. Dajte da najpre deluje mera“, kazao je kancelar za ORF. Prema njegovim rečima 35 odsto građana suočeno je sa masivnim ograničenjem sloboda.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

„Želim da nevakcinisane navedem da se vakcinišu, a ne zaključam vakcinisane“, poručio je Šalenberg.

On je kazao da je pravo minsitra zdravlja da iznese mere čija svrsishodnost se dovodi u pitanje, ali to nije aktuelni stav vlade.

„Zasigurno neću spekulisati o daljim merama. To što drugi rade je njihova stvar“, istakao je Šalenberg.

Istovremeno ukazuje da između njega i ministra Mikštajna vlada dobra radna atmosfera. Ali i pored te dobre radne atmosfere Šalenberg je javno otkazao sastanak koji je Mikštajn najavio za sredu sa ciljem analize delovanja pravila „2G“.

Mikštajn je taj sastanak najavio u nedelju, u dnevniku ORF.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

„Takav sastanak nije planiran. Ne znam ništa o tome. Meni nije poznato da će biti takvog skupa, a to znači da ga neće biti“, istakao je kancelar Šalenberg.

Na drugoj strani vicekancelar Verner Kogler stao je uz svog ministra iz redova Zelenih Mikštajna.

„Lokdaun za nevakcinisane, koji je vlada zajedno sa pokrajinama usvojila, je važan korak, ali eksperti upozoravaju da ta mera možda neće biti dovoljna. Zato je sada važno pripremiti dalje korake“, rekao je Kogler.

On je ukazao da ministar zdravlja ima zadatak da štiti zdravlje ljudi i zdravstveni sistem, i upravo to i radi. Kogler je istakao da Mikštajn uživa njegovo puno poverenje.

Pojačano interesovanje za vakcinaciju

Epidemiološke mere i sama njihova najava prošle nedelje su podstakle značajno vakcinaciju protiv korona virusa u Austriji. Tokom prošle nedelje dato je 462.534 vakcina, što je najviše od jula, a od tog broja 272.371 su buster doze.

Međutim bilo je i 128.813 prvih doza, što je, takođe, rekord, poslednji put zabeležen u drugoj nedelji jula. Dosadašnji rekord kod prvih doza, zabeležen je početkom maja, kada se u jednoj nedelji vakcinisalo 333.324 osobe. Samo u nedelju vakcinu je primilo 36.839 osoba, od čega 10.697 prvu dozu.

Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Stopa vakcinacije u Austriji je aktuelno na 65 odsto, a najgora u vakcinaciniji je i glavno žariste infekcije pokrajina Gornja Austrija sa stopom od svega 60,5 procenata. Na samom vrhu je pokrajina Burgenland gde je stopa vakcinacije dostigla 72 odsto.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Nataša Bogunović: Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)