Viktor Orban Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mađarska ne želi da prihvati novac iz posebnog fonda EU za pomoć u otklanjanju posledica pandemije, ukoliko je uslovljen da Budimpešta odustane od zakona kojim se zabranjuju informacije o homoseksualnosti, rekao je premijer Viktor Orban. Ova odluka Orbanove administracije objavljena je u Službenom glasniku.

U Mađarskoj je početkom meseca na snagu stupio zakon na osnovu koga je u školama zabranjena upotreba materijala koji su ocenjeni kao promocija homoseksualnosti i promene pola.

Evropska komisija je prošle nedelje pokrenula pravne korake protiv Mađarske, čiju administraciju optužuje da krši prava populacije LGBT. Brisel je, takođe u procesu odobrenja planova članica za potrošnju pomoći za otklanjanje posledica pandemije.

U dekretu mađarskih vlasti se navodi da Evropska komisija odlaže odobrenje plana za obnovu Budimpešte zbog „svog političkog protivljenja nacionalnom Zakonu o zaštiti dece“.

„Mađarska će samo prihvatiti sporazum u kojem Evropska komisije ne nameće uslove Budimpešti koje ne primenjuje na ostale članice“, ističe se u dekretu.

Nekoliko hiljada Mađara pridružilo se danas godišnjoj Paradi ponosa u Budimpešti kako bi izrazili podršku LGBTIQ zajednici i neslaganje sa novim zakonom kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

Demonstranti su tokom marša na ulicama Budimpešte rekli da se zakonom deli stanovništvo.

Orban, čiju vladu 2022. očekuju nimalo lagani parlamentarni izbori, tvrdi da su pitanja poput prava zajednice LGBTQI unutrašnje pitanje nacionalnih vlada i najavljuje da će raspisati referendum o novom zakonu za koji tvrdi da nije uperen protiv homoseksualnih osoba, već da mu je svrha zaštita mađarske dece.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić i Viktor Orban

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar