Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Nakon što su kineske vlasti u ponedeljak saopštile da je jedan student u Vuhanu zaražen kolerom, sinoć je saopšteno da je isti soj bakterije koja uzrokuje tu zaraznu bolest pronađen kod kornjače na pijaci, objavio je Rojters.

Iako se infekcija kolerom kod studenta ne dovodi u vezu sa zaraženom kornjačom, zdravstvene vlasti su zatvorile štand na pijaci gde se prodaju kornjače s mekim oklopom. Ona je zatim dezinfikovana, te su testirani svi koji su bili u kontaktu s kornjačama.

Iako nema čvrstih naznaka o izbijanju epidemije kolere u Vuhanu, građani su uznemireni o čemu najbolje govori činjenica da je mikroblog o toj temi na Vajbu, kineskom pandanu Tvitera, imao 200 miliona pregleda.

Foto:Cheng Min / Xinhua News / Profimedia

„Uzmite lekciju iz kovida i požurite sa traženjem izvora kako biste osigurali dokaze!!!“ napisao je jedan korisnik Vajba

Uznemirenost Kineza zbog kolere je razumljiva s obzirom na pandemiju koronavirusa koji je na svoj smrtonosni pohod po svetu krenuo upravo iz Vuhana gde su u decembru 2019. godine izbili prvi slučajevi bolesti kovid-19, a bili su povezani s pijacom Huanan.

Ni nakon 2,5 godine od pojave novog koronavirusa njegovo poreklo nije do kraja razjašnjeno: vrlo je verovatno da je reč o prirodnoj evoluciji virusa čiji su se srodnici udomaćili u šišmišu, ali ne može se još uvek isključiti mogućnost da je SARS-CoV-2 slučajno „odlutao“ iz Vuhanskog instituta za virologiju (WIV).

Masovno testiranje u Vuhan
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Što se tiče slučaja kolere, Univerzitet u Vuhanu je objavio da je 8. jula u bolnicu primljen student sa simptomima poput groznice, povraćanja i proliva. Student je od tada dva puta prebačen, svaki put u bolnicu višeg nivoa, i trenutno je u karantinu. Njemu je zatim dijagnostifikovan soj kolere 0139.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dom u kojem je student boravio, kao i laboratorija u kojoj je radio, su zaključani, a njegovi bliski kontakti stavljeni su u karantin. Testirano je nekoliko stotina ljudi na fakultetu, baš kao i osoblje bolnica koje je bilo u kontaktu sa studentom. Svi su bili negativni pa su gradske vlasti Vuhana, grada s više od 11 miliona stanovnika, objavile da slučaj kolere kod studenta lokalnog fakulteta nije izazvao daljnje infekcije.

Kolera je zarazna bolest tankog creva koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae. Simptomi, koji počinju jedan do tri dana nakon zaraze s bakterijom, kreću se od blage epizode proliva do teške bolesti koja može dovesti do smrti. Kolera se širi konzumiranjem zagađene vode, konzumiranjem morskih rakova, školjki i riba te druge hrane zagađene izlučevinama zaraženih ljudi. Bolest se pojavljuje u delovima Azije, Srednjeg Istoka, Afrike i Latinske Amerike gde su epidemije česte u toplim mesecima, najviše među decom.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar