Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nova vlada Crne Gore mogla bi da bude formirana do kraja meseca, ako je suditi po izjavi predsednika Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji tvrdi da je ubeđen da ima većinu da dobije mandat za njen sastav.

Ustavni rok za to je 90 dana, ali je pitanje da li će novog kabineta biti, jer je v. d. lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković saopštio da je, na osnovu razgovora s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, zaključio da nema većine od četrdeset jednog poslanika na osnovu koje bi šef države odredio mandatara, pišu Vijesti.

Danijel Živković Foto: DPS

Na sličnom fonu je i poruka lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića, koji je, između ostalog, kazao da je i dalje otvoreno pitanje kome će pripasti mesto predsednika Skupštine. Na toj poziciji insistiraju Demokrate, ali i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je NSD deo.

Milatović je juče počeo konsultacije kako bi se uverio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade. Iako ima rok od mesec dana da odredi mandatara, Milatović je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Jakov Milatović Foto: Amir Hamzagic / AFP / Profimedia

Spajić je, nakon razgovora sa Milatovićem na Cetinju, rekao da postoji većina za formiranje vlade, ali nije želeo da kaže ko čini tu većinu i kolika je.

“Ubeđeni smo da imamo većinu za mandatara, i da ćemo posle toga imati i većinu za formiranje vlade… Zadatak mandatara je da traži većinu od 41… Videli smo da je većinska vlada, a ne manjinska, nešto što je optimalan scenario. Da ne bismo ponavljali greške prethodnika, mislimo da treba težiti većinskoj vladi i vladi koja bi na taj način imala stabilnu podršku u parlamentu”, rekao je on novinarima na Cetinju.

Andrija Mandić Foto:TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIĆ

Taj optimizam međutim ne deli Mandić, koji je izjavio da ne zna kako je čelnik PES-a uverio šefa države da ima podršku potrebnu za konstituisanje kabineta.

“Predstavnik PES-a može da dobije potpise podrške kad postignemo dogovor. Ono što smo mi – PES, Demokrate i koalicija ZBCG zaključili na trojnom sastanku, to je da je dogovoreno kad smo sve dogovorili. Nismo daleko odmakli u tom dogovoru, da bismo mogli reći da on (Spajić) računa na naše potpise i podršku. Kad budemo dogovorili, naši potpisi će biti tu”, rekao je Mandić.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

On je naveo da očekuje da će tridesetoavgustovska većina pronaći snage da ponovo formira vladu.

“Ta većina, sada kada bi se prebrojali, ima tri petine poslanika, i mogli bismo da ispunimo sve zahteve – i one koji očekuju oni sa strane, ali i ono što je najbitnije za nas. Mogli bismo da usvojimo obilje zakona koji su nam neophodni za našu ekonomsku reformu, koji su nam neophodni za borbu protiv kriminala i korupcije, koji su nam neophodni za zaustavljanje diskriminacije po svim osnovama…”, naglasio je Mandić nakon konsultacija s Milatovićem.

Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

V. d. lidera DPS Živković, kazao je da je Spajić ocenu o podršci izneo “verovatno na bazi njegovog utiska koji je podelio sa svojim partijskim kolegom (Milatovićem)”.

“…Do sada, na osnovu ovih razgovora, niko nije doneo 41 potpis podrške na osnovu kojih bi on (Milatović) bio uveren da taj mandat može poveriti. Zaključio sam da će se ovi razgovori obavljati u narednih mesec dana, i da će nakon toga, bez obzira da li će potpisi doći ili ne, na bazi utiska verovatno nekome biti poveren mandat ili ćemo ići na nove izbore”, naveo je.

Milatović je prošle sedmice rekao da očekuje da će ubrzo završiti konsultacije i odrediti mandatara.

Milojko Spajić Foto: GOV.ME/B. Ćupić

“Potreba je da što pre dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj deo posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, rekao je tada.

Konsultacije će danas biti nastavljene razgovorima s predstavnicima Demokrata, Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske narodne partije (DNP).

Mandić: Ne interesuju nas resori bezbjednosti

Spajić je juče rekao da je imao neformalne razgovore s predstavnicima koalicije ZBCG, ali da su se, kako tvrdi, na sastancima “prvenstveno držali principa buduće vlade i toga ko bi trebalo da bude mandatar”.

Andrija Mandić Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“Ta faza je u pitanju, a posle kad neko dobije mandat – bavio bi se time kako sprovesti programske principe kroz resore”, dodao je.

Govoreći o pregovorima s BS-om, Spajić je rekao da se i ti razgovori takođe tiču programskih principa i toga ko bi trebalo da bude mandatar.

Andrija Mandić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Andrija Mandić je kazao da u ZBCG-u ne očekuju “ništa od onoga što im ne pripada”.

“PES je osvojio najviše glasova na izborima i pripada im funkcija predsjednika vlade. Drugoplasirana je koalicija ZBCG, imamo duplo više mandata od trećeplasiranog, i prirodno je da dobijemo to mesto (predsednika Skupštine)… Ne vidim zašto se sad ta stvar problematizuje…”, rekao je.

Pročitajte još...

Mandić je dodao da je koalicija ZBCG “vlastitom voljom odlučila i saopštila partnerima” da ih ne interesuju resori bezbjednosti.

“Odustali smo od toga, ali ne pristajemo na poniženje”, poručio je.

BONUS VIDEO Milatović: Ovo je pobeda pomirene Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar